Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Ohňová Čotokva 2013

(6.11. 2013)
Stalo se » V LLM
O víkendu 18. – 20. 10. 2013 proběhl na Bobřím hradě další víkend, na kterém jsme se mohli naučit nebo zdokonalit v rozdělávání ohně nějakým dost primitivním způsobem. Kam se hrabou sirky, jsou skladné, rychlé, obvykle spolehlivé, vždy při ruce. Prostě pro děcka... to woodcrafteři raději volí něco mnohem namáhavějšího, složitějšího a náročnějšího na pomůcky, svaly, preciznost a trpělivost, a pak teprve mají dobrý pocit z toho, že si teplo a světlo ohně po právu zaslouží. Není divu, že k ohni pak pohlíží s posvátnou úctou :-).
Na Bobřím hradě se sešlo přes dvacet účastníků, které mistr ohněstrůjce Hrom již v pátek večer seznámil s nejrůznějšími doloženými historickými způsoby rozdělávání ohně, které vyčetl z odborných textů (např. Božena Němcová – Babička aj.).
 
foto   foto  foto
 
V sobotu jsme se pak pustili nejdříve do tajů rozdělávání ohně křesáním, přípravy přírodního troudu, úpravy pazourků tak, aby správně křesaly...
fotofotofotofoto  
Zatímco někomu to jiskřilo, až se srdce smálo, jiní se urputně snažili a někteří se prostě zkoušeli modlit... 
 
Chvíle se našla i na oheň ze slunce.
foto foto foto foto
Odpoledne pak přišlo na řadu rozdělávání ohně pomocí luku. To už bylo o něco složitější. Ti, kterým šlo hlavně o to, aby si užili ten opojný hřejivý pocit vlastnoručně rozfoukaného plamínku ve své dlani, nakonec úspěchu s pomocí Hroma, Rafala a jejich ohněstrůjných pomůcek přece jen všichni dosáhli. Někteří sveřepější, kteří toho chtěli za každou cenu dosáhnout pomocí vlastnoručně vyrobených pomůcek, se namáhali ještě i v neděli.
foto foto foto
Zajímavým zpestřením byla návštěva Edy a Boženy – zástupců Woodcraft Association of Canada, kteří založili před nedávnem v Kanadě woodcrafterskou organizaci a nyní při příležitosti návštěvy v Čechách zavítali i na Ohňovou Čotokvu, aby na vlastní kůži zažili, jak to tady u nás chodí. Myslím, že pro ně činnost české ligy byla velmi inspirativní a návštěva na Bobřím hradě byla takovou třešničkou na dortu. Uvidíme, jak se spolupráce vyvine do budoucna. Božena, která je praneteří legendárního woodcraftera Inka – Františka Chudáčka nám dokonce věnovala z pozůstalosti woodcrafterskou vlajku z r. 1928 a denní program z Čotokvy na Hučivé Desné z r. 1945 napsaný na králičí kožce. „No tam jsem byl!“, radoval se hned Bobr! Svět je prostě malý. Představte si, že tehdejším woodcrafterům stačilo na snídani pouhých 15 min!
foto foto foto
V neděli dopoledne jsme se pak vrhli na rozdělávání ohně pouze třením rukama. Podle řady účastníků je tento způsob „pohodlnější“ a méně fyzicky náročný než s pomocí luku, což mu možná v budoucnu přinese oblibu zejména v ženských kruzích.
foto foto foto
Všem účastníkům se myslím podařilo rozdělat oheň alespoň jedním z uvedených způsobů. A teď už stačí jen trénovat, experimentovat, sbírat a testovat materiály, nabírat zkušenosti, aby pak na letním táboření bylo co nejvíce účastníků v soutěžích rozdělávání ohně. To bude pro Hroma rozhodně tou nejlepší odměnou!
 
Ještě jednou Hromovi velké díky za výborný víkend!
 
foto
 
Maqiyémi – Kamila Lunerová
 
Foto: Ája, Kamila, další fotky od Rafala a Áji

Komentáře, diskuze

9.11. 2013 17:21
Albert Minář - Hrom
Hau Maquiemi.
Díky za příznivé hodnocení. Myslím si, že celá Čotokva by byla poloviční bez téměř domácího prostředí, které jsi na srubu vytvořila. Hrom
31.12. 2013 13:45
Hukwim, náčelník kmene Wahpeton
Čotokva na Hučivé Desné se konala od 6. do 19.7.1947 !
Organizačně a hospodářsky jsem ji zajišťoval. Mám četné písemnosti a fotografie. Na jedné z nich je na totemové desce zavěšena zmíňovaná králičí kožka, kterou jste dostali od Inkovy praneteře Boženy z WAC. Fotku pošlu Kamile Lunerové.
Prosím o vyfotografování kožky a zaslání fotky mailem. Zařadím fotku do dokumentace Čotokvy.

Kolik je osm plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.