Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Návštěva woodcraftera Yučikaly

(9.9. 2013)
Stalo se » V LLM » Ze života kmenů
 
ukázka rozdělávání ohně ocílkouByl jsem pozván na tábor skautů z Radotína s prosbou, zda bych je neprovedl indiánskou saunou a neudělal v indiánském nějaký program pro děti.
 
I přečtěte si, jak to celé dopadlo z pohledu jednoho ze zúčastněných:
 

Indy štěká na nalezenou Lesničku - tím říká: NAŠEL JSEM TADY.Den před odjezdem z tábora našeho skautského střediska nás navštívil woodcrafter Yučikala a podělil se s námi jak o své dovednosti, tak také o schopnosti svého psa – bernského salašníka Indyho. I bernští salašníci pomáhají při hledání ztracených lidí. Indi je cvičen na takové vyhledávání, a tak nám nejprve Yučikala ukázal, co už Indyho naučil. Indy dostal za úkol za pomoci čichové stopy najít Lesničku, která přijela s Yučim. Při hledání měl také najít předměty, které za sebou Lesnička zanechala, a upozornit na ně. A skutečně Indy našel bez pomoci všechny předměty i ztracenou Lesničku. Náročná pro něj byla zejména změna směru pachové stopy o 90°, ale zvládl to. Děti pak měly přirozeně spoustu otázek ohledně Indyho výcviku a všechny jim byly zodpovězeny.

Canisterapie v praxiNásledně se děti kvůli velkému počtu rozdělily na chlapce a děvčata a tyto dvě skupiny se pak vystřídaly na Yučiho klubu u saunového ohně. Prvním bodem programu bylo „lehání na Indyho“. Jak nám Yuči vysvětlil, Indy pomáhá např. dětem prohřát nemocné klouby. Děti si pak mohly na Indyho lehnout buď hlavou nebo nohami tak, že jim prohříval kolenní klouby. To se jim moc líbilo. Pak nám Yuči názorně předvedl, jak se má, resp. nemá, chovat k cizímu psu. Ne všichni si totiž uvědomují, že jim pes může být nebezpečný a hned se na něj vrhají. Ne každému páníčkovi se také zrovna zamlouvá, když mu cizí osoba začne bez zeptání hladit psa. Třetím bodem programu byla stavba asi metr vysokého modelu týpí. Vzhledem k tomu, že na táboře spíme v šapitech, to bylo pro děti něco nového. Každý se chtěl stavby zúčastnit a do malého týpí se pak vměstnat. Nakonec nám Yuči ještě předvedl, jak pomocí ocílky a troudu rozdělat oheň. I to si mohly děti vyzkoušet.

Dětem se celý program líbil, bavil je a moc si oblíbily Indyho. Yučiho návštěva s Lesničkou byla příjemnou tečkou za naším letošním táborem a jsme mu proto velmi vděční.
 
Canisterapie v praxiCanisterapie v praxiStavba týpíSlavnostní ukončení dne
 
Ivan „Klokan“ Cuker

Více najdete na stránkách kmene v kronice nebo fotogalerii.
 
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša

Komentáře, diskuze

22.10. 2013 18:49
Ahiya čante win
To je můj bejvalý oddíl, do kterého jsem chodila od svých čtyř let. No to je super Yuči, že si tě pozvali, aby konečně pochopili, co znamená jít po stezce E.T.Setona a lesní moudrosti samotné :) blahopřeju o tom si s nimi popovídám jakej z toho měli dojem stále se s nimi občas vídám :). Tento oddíl vedla moje babička do té doby, než onemocněla
22.10. 2013 18:53
Ahiya čante win
Radotín, město, ve kterém jsem vyrůstala, ale nechodila jsem tam do skautu, ale do turistického oddílu mládeže, který vedla moje babička :) Se skautama jsme ve spojení nebyli.

Kolik je sedm plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.