Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Nový Svitek březové kůry už je na světě!

(23.8. 2013)
Stalo se » V LLM
foto
 
Na táboře na Kosím potoce byl slavnostně pokřtěn nový Svitek březové kůry – Kniha orlích per a mistrovství. Oproti starému „žlutému“ z roku 2003 obsahuje řadu nových činů nebo rozšiřuje ty původní, například některé činy z bruslení je možné plnit i na kolečkových bruslích, činy z fotografování lze plnit i s digitálním fotoaparátem, u některých činů se podmínky lehce zmírnily, u některých se rozšířily možnosti plnění. Opět je to tedy krok přizpůsobení činů dnešní době.
Další novinkou je připojení Mistrovství, která také doznala určitých změn a doplnění, zejména zjednodušení a upřesnění dříve poněkud komplikovaných podmínek.
Aktualizovaný Svitek vyšel zatím v omezeném počtu 200 kusů. Je to z toho důvodu, že vyšel v rámci projektu OPVK Činy mluví a s tím souvisí, že nejdříve bude prakticky proveřen ve vybraných kmenech z LLM a oddílech dalších organizací a po zapracování připomínek se udělá v prosinci 2013 dotisk – 800 ks.
Věříme, že aktualizovaný Svitek březové kůry najde uplatnění nejen v kmenech LLM, ale i v dalších skupinách pracujících s dětmi a mládeží.   
 
foto  foto  
 
Vedle toho byl letos před prázdninami vydán dotisk „obrázkového svitku“, tj. knihy Orlí pera a mistrovství pro malé zálesáky a woodcraftery, který obsahuje výběr 60 nejoblíbenějších činů a několik ukázkových mistrovství pro kategorii dětí 9 až 14 let s doprovodnými texty pro děti a s obrázky od Machimii – Pavla Čecha a Netopýra – Tomáše Macka. Doufejme, že tato obrázková kniha ukáže stezku lesní moudrosti i dalším novým zájemcům, mohou ji využívat například školy v přírodě, různé turistické kroužky, DDM nebo střediska ekologické výchovy apod. Tato kniha je v kanceláři nyní zdarma k dispozici pro kmeny LLM i další zájemce, kteří vedou děti ve věku cca 8 – 15 let.
 
Hodně štěstí, trpělivosti, sil a hlavně radosti při plnění činů!!!
 
Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

9.9. 2013 14:46
Antonín Pavlas
Dobrý den,
upravené a nové činy jsou záležitostí mezinárodní, nebo jsou tyto úpravy a doplnění pouze v rámci místní LLM?
11.9. 2013 7:58
Antonín Pavlas
Úpravy jsou v rámci místní LLM. Zjištěno včera na centrále. Dotaz prosím smazat ať nepřekáží. Děkuji.
11.9. 2013 22:02
Čiksika
V dnešní době jsou v zahraničí bohužel jen malé woodcrafterské organizace (či kmeny nebo jednotlivci), kteří činy podle Setona již neplní. S mnohými máme kontakty (Velká Británie, Polsko, … – a pochopitelně Slovensko, kde je náš Svitek běžně užíván). Zahraniční woodcrafteři mají zájem o náš nový Svitek a rádi by začali opět činy plnit. Proto chystáme překlad našeho Svitku do angličtiny. V Polsku již překlad našeho Svitku vyšel v r. 2004 a 2009. Pokud je nám známo, jiný aktualizovaný systém než náš v zahraničí není k dispozici.


Kolik je jedna plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.