Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Náčelnictvo 11. 6. 2013

(11.6. 2013)
Stalo se » V LLM
Červnové náčelnictvo probíhalo opět v zasedací místnosti ČRDM u Tokaheyy, ale výjimečně nám byla skoro malá…
Z náčelnictva dorazila Kamila, Marka, Čeyanala, Mája, Ablákela, Wikki, Tokaheya, Tokhata Mani a Filip. Návštěv bylo dokonce víc a to jedenáct.
 
 
Táborová pravidla jste si již mohli přečíst sami na webu. Na jejich dodržování by měli dohlížet Kosí bojovníci. Kandidáty na Kosí bojovníky si vybírá náčelník tábora. Musí být minimálně jeden z horní a jeden z dolní louky. Jde o nově vzniklou skupinu lidí, která bude mít jistá práva a povinnosti:
 
Kosí bojovníci:
  • podléhají náčelníkovi tábora
  • jsou uvedeni do úřadu při zahájení tábora, pokud by 1/3 účastníků tábora s daným Kosím bojovníkem nesouhlasila, musí si náčelník tábora vybrat jiného
  • dohlížejí na dodržování táborové řádu, dále jsou to strážci malebnosti, tzn. dle svého a náčelníkova nejlepšího vědomí a svědomí upomínají ostatní účastníky, aby na veřejných prostranstvích nenechávali nepořádek a věci, které se na woodcrafterské táboření nehodí
  • jsou hlavními koordinátory při krizových situacích, nedej velký duchu, evakuaci tábora
  • mají právo za přestupek vymyslet a udělit veřejně prospěšnou práci a následně zkontrolovat její splnění daným hříšníkem, za případné nesplnění bude vyhlášen dotyčný na sněmu
  • musejí jít příkladem ostatním
  • mohou jako jediní nosit insignie, tj. náramek a kopí Kosích bojovníků
  • musí jim být nabídnuto pohoštění v každém týpí v táboře, do kterého vkročí a pokud pohoštění neodmítnou, musí jim být obyvatelem daného týpí i poskytnuto
  • předpokládá se, že pokud s nimi chcete být za dobro, noste mu do jeho obydlí dřevo a jiné dobroty v průběhu celého tábora - Dobrý tábor se pozná tím, že Kosí bojovník nemusí za celé táboření ani jednou pro dřevo!
  • pokud Kosí bojovník někoho o něco požádá, měl by to dotyčný co nejdříve zařídit, pokud to není v rozporu s dobrými mravy
     
  • v případě, že se někdo s nimi dostane do sporu, může se odvolat k náčelníkovi tábora
 
Na konci tábora budou tyto funkce včetně insignií předány Kosím bojovníkům pro následující rok.
 
Pokud byste se chtěli zapojit do příprav programu na tábor, spojte se s náčelníkem tábora, Filipem.
 
 
 
Pamatujete si na „ligový kufr“? Jde o sbírku různých výrobků a předmětů, kterými se prezentovala LLM na veřejnost. V dnešní době již není využíván (každý se prezentuje po svém) a jelikož ligový kancl nemá neomezený prostor, budou některé tyto věci zapojeny do táborového aukra, případně do odměn za různé aktivity. Bude lepší, bude-li všechno průběžně využíváno a nejen v krabici pod vrstvou prachu.
 
 
 
Řady LLM se rozšiřují a v červnu bylo náčelnictvem schváleno přijetí nového rodu Cante Waste Oyate. Budete je moci potkat první víkend táboření na Kosím potoce, nebo jistě na některé z dalších ligových akcí. Přejeme jim mnoho příjemných chvil prožitých v kruhu kolem ohně.
 
 
 
foto
Ještě jsem se nezmínila o tom, proč se nás vlastně sešlo tolik... Tato schůze náčelnictva měla za cíl mimo jiné umožnit případným kandidátům do nového náčelnictva možnost nahlédnout pod pokličku fungování toho stávajícího. Pobavili jsme se o věcech, které fungují, nastínili si, co dalšího by bylo třeba realizovat a všichni přítomní nakonec měli šanci vyjádřit se o svém případném fungování v náčelnictvu (ano/ne a jak). Jelikož nešlo o žádné definitivní rozhodnutí a všichni mají ještě všechno promyslet, závěry z toho zveřejňovat zatím nebudu a musíte si počkat až do Balónového zámku na Valnou Hromadu =o).
 
Pamatujte však, že chtěli-li byste kandidovat na post náčelníka/náčelnice LLM, je nejvyšší čas dodat na ústředí svůj životopis (čas máte do 30. 6.). Na ligovém sněmu 6. 7. dojde k představení kandidátů a na Valné hromadě pak k volbě, který z nich se stane novým náčelníkem/náčelnicí.
 
 
 
foto     foto
 
 
 
Dotkli jsme se i tématu mezinárodních aktivit.
 
Logan začal vloni na podzim překládat svitek OP do anglického jazyka. Bylo by škoda nechat tento čin nedokončen, takže dojde ke zjištění stávající situace a snad i posunu zas někam dál. Máme velký zájem, aby se jednalo o oficiální publikaci LLM.
 
V příštím roce má proběhnout další ročník mezinárodních setkání s woodcraftery z Anglie. Účast našich lidí na těchto setkáních není v posledních letech valná, tak došlo k rozhodnutí pozvat zájemce z řad Angličanů na táboření na Kosí potok. Prázdniny v Británii začínají ale později, došlo tedy k průlomovému návrhu (mimo jiné i díky tomu, že červencové svátky příští rok vychází na sobotu a neděli). Pro rok 2014 by mohlo proběhnout táboření na Kosím potoce v jiném, než „tradičním termínu“, skoro o měsíc později, tj. 25. 7. – 10. 8. Výhodou by mohlo být mimo jiné to, že by se mohly účastnit i lidi z kmenů, které tradičně táboří začátkem července a hýbat termínem svého tábora nechtějí/nemohou. Bude to jedním z bodů programu dalších setkání.
 
 
 
Marta přednesla za KRK upravenou verzi stanov. Práce na nich bude ještě dost, nicméně pokrok je jisto jistě znát. S největší pravděpodobností proběhne ještě minimálně jedno připomínkovací setkání k doladění podrobností. V rámci připraveného programu na Valnou hromadu obdrží náčelníci i nejaktuálnější verzi tohoto dokumentu, kdy budou mít ještě šanci případně opřipomínkovat, co je napadne a na samotné Valné hromadě dojde k jejich schvalování.
 
 
 
Jitka dala dohromady přehlednou tabulku vašich táborů. Náčelnictvo ji dostalo k dispozici a jeho jednotliví členové si tak mohou vybrat, který že tábor letos navštíví. Třeba zavítají právě k vám.
 
 
 
V reakci na povodně začátkem června bylo provedeno telefonicko e-mailové šetření, zda nedošlo k poškození kluboven nějakých kmenů, nebo některého konkrétního člena. Nikdo takový se nenašel, tak snad nám nic zásadního neuniklo. Následně bylo zorganizováno několik hurá akcí (odkaz na stalo se – povodně), kde naši členové mohli pomoci. Děkujeme všem, kdo se zapojili, nebo ještě zapojí. 
 
 
 
Na letošní Bambiriádě na pražském kulaťáku v Dejvicích měla Liga lesní moudrosti své zastoupení. Prezentoval ji kmen Tate Osmaka pod vedením Waštélaky a Awanyanka se zástupci pražských kmenů, kterým patří velký dík. Chcete-li si přečíst několik postřehů ze samotné akce, můžete se podívat do části „Stalo se“ (odkaz stalo se-Bambiriáda).
 
 
 
Do Valné hromady proběhnou ještě dvě náčelnictva a to konkrétně 13. – 14. 8. na Bobřím hradě a pak 19. 9. v Praze. Stejně jako tomu bylo tentokrát, i na tyto další schůze jsou zváni i zájemci o členství v příštím náčelnictvu (v případě zájmu prosíme o informaci předem).
 
 
 
Tentokrát se nám náčelnictvo protáhlo až skoro do půlnoci, ale opět bylo něčím zvláštní. Došlo k propojení zkušených členů náčelnictva a „nové“ generace. Bez výkonného vedení je fungování jakékoliv organizace složité a tak si přejme, aby, ať už bude dalším náčelníkem kdokoli, měla liga minimálně tolik příznivců, co dnes a naplňovala všechny své hlavní zásady, včetně té Woodcraft je rekreace.

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.