Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Bambiriáda 2013 - Praha

(30.5. 2013)
Stalo se » Zvenčí
Měli jsme k dispozici týpí, ve kterém jsme měli připraveno indiánské náčiní a další indiánské věci, např. bubny, na kterých si návštěvníci mohli vyzkoušet bubnování. V týpí jsme dávali na ochutnání mátový čaj, který všem velmi chutnal. Namotávání želviček, které jsme měli připravené pro nejmenší děti, bylo populární ve všech věkových kategoriích. Pro starší děti jsme připravili tzv. "nahazovačky" -  házení kroužků na šíp a házení šípů do kruhu. Zájemci se mohli podívat na indiánské dámské i pánské šaty z kůže, na indiánské kroniky, fotky českých indiánů za první republiky i později.
 
Všichni nám říkali, že u nás se jim líbilo nejvíce. Když jsem celou "Bambiriádu" prošla, myslela jsem si to taky.
 
Už se těším na příští ročník.
 
Sabina Mistrová, kmen Tate Osmaka
 
 
bambiriada          bambiriada
 
 
 
Už je to pro mě jakási tradice – každoročně už několik let mám v diáři termín pražské Bambiriády. Neberu si sice volno, ale vždy si tak nějak hlídám, abych tam mohla strávit alespoň větší část čtvrtečního odpoledne.
 
Na tradici přímo spoléhám, takže teprve zhruba týden předem si ověřuji, jestli tam zase bude Waštélaka se svým usměvavým a hravým kmenem a jestli se tedy budu moci přifařit (a samozřejmě zajít na také už tradiční řízek k obědu). Oproti prvním rokům už si hlídám, co mám zrovna na sobě, ať mohu při středečních přípravách aktivně pomoct. Ve čtvrtek přibaluji indiánské a hlavně se moc těším, že si to užiju se vším všudy.
 
Letos se mi to časově extrémně vydařilo. Ve středu večer jsem se stavila jen na skok a pomoc s přípravou prezentačních materiálů si vzala domů. Ve čtvrtek jsem na Kulaťáku strávila celý den. V neděli pak ještě chvíli – čistě na porovnání, co je od čtvrtka jinak nejen u nás ale i kolem.
 
Ráno to začalo přetlačováním při snaze upevnit historické kroniky a fotografie pomocí učitelských žvýkaček na volné stěny stanu. Přes den jsem pak v uvítacím výboru informovala návštěvníky o naší činnosti, o časopisu i knížkách. Razítkochtivé děti jsem směřovala do zadní části, kde už se jich ujali členové kmene Tate Osmaka a rozdali si to s nimi v lovu želviček, hodu obručí nebo je nechali, ať si vyzkouší svoji šikovnost v nahazování.
 
Mezitím jsem obdivovala Waštélakovy vychytávky – třeba kolování bubnů mezi týpkem a vozíkem nenápadně prohřívaným přímotopem. Letos jste Ligu lesní moudrosti nemuseli hledat jen vizuálně podle týpí, ale také podle čistého zvuku bubnů.
Musím přiznat, že zlatým hřebem dne pro mě byla aktivní obchůzka celé Bambiriády spolu se Sabčou. Přeci jen odpovídá cílové skupině více než já. Díky ní ostatní prezentující až tak nezarazilo, když jsem požádala o další bublifuk, chtěla poskládat obrovské puzzle Evropské unie nebo vyhrát reflexního medvídka na batoh. Pomohla mi také s razítkováním trička ještěrkami – naším kmenovým zvířetem.
 
Děkuju!
 
Jana Kluiberová – Čeyanala, kmen Lacerta Peta
 
                              
Chcete-li si přečíst, co se o Bambiriádě psalo na webu www.adam.cz, můžete se podívat sem.

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva plus čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.