Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Výstava woodcrafterského umění v Michalových Horách

(25.7. 2012)
Stalo se » Fara Kosí potok
Akce probíhala v Michalových Horách v objektu kostela a bývalé fary. Ke zhlédnutí byla rozličná díla umělců z řad LLM. Prostor zde byl rovněž věnován životu a dílu Georga Böhma – lidového kameníka, který působil na Tachovsku v 1. polovině 19. století.
kriz
Na slavnostní zahájení u kamenného kříže dorazilo přes 150 návštěvníků z řad LLM i veřejnosti včetně předsedy místního Sdružení Michalovy Hory Josefa Ansla a místního pana faráře Jaroslava Šaška. Úvodního slova se ujala Kamila Lunerová  – náčelnice Ligy lesní moudrosti, která v krátkosti nastínila působnost této organizace na Tachovsku.
odhaleni krize   odhaleni krize2
Rekonstrukci kamenného kříže provedl restaurátor Lukáš Schorný z Ligy lesní moudrosti za pomoci dobrovolníků z řad LLM za finanční podpory MŠMT, nadace VIA a soukromých dárců. Kamenný kříž je již druhým objektem, na kterém Lukáš Schorný v Michalových Horách pracoval. Tím prvním byla socha sv. Josefa, která byla zrekonstruována v roce 2010. Oheň lucerny, která kříž zdobí, byl zažehnut starobylým způsobem rozdělávání ohně podle vzoru našich předků – třením dřev. Pan farář Šašek pronesl krátké požehnání. Novotou zářící kříž je bezpochyby zajímavým zastavením nejen pro místní obyvatele, ale rovněž i pro turisty a milovníky historie Tachovska.
vystava MH   vystava MH
Slavnostní odhalení kříže doprovázela výstava woodcrafterského umění v objektu bývalé místí fary a kostela, která představovala LLM nejen jako organizaci zaměřenou na táboření v indiánských týpích a ochranu životního prostředí, ale především jako širokou skupinu rozličných lidí z nejrůznějších oborů. V kostele proběh krátký koncert, který si pro návštěvníky připravili členové LLM. Ženský pěvecký sbor zazpíval několik písní, následovala sólová hra na kytaru, hra na fujaru a hra na klarinet. Návštěvníci dále viděli krásné fotografie přírody a woodcrafterské činnosti, obrazy – oleje, akvarely, kresby, originály ilustrací dětských knížek, umělecké fotografie, malované kulisy k divadelnímu představení, historické kostýmy či řezbářské umění od umělců z řad LLM, v literárním koutku pak knihy od autorů či překladatelů z LLM.
vystava MH3
Výstava na faře nabídla možnost zhlédnout exponáty členů LLM prezentující tradiční řemesla. Promítal se zde krátký film představující LLM a výchovné zásady lesní moudrosti –  woodcraftu, byly zde vystavené fotografie z činnosti LLM. Návštěvníci mohli obdivovat ručně šité patchworkové deky či ručně vyrobené šperky.
Klára Mutinská

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.