Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

36. Festival trampských písní proběhl

(6.6. 2011)
Stalo se » Zvenčí

fotove dnech 27. – 29.5. 2011 v Horním Jelení, kde tento festival je tradiční, každoroční kulturní akcí Pardubického kraje. Z púvodně přihlášených 14 skupin, se jich nakonec zúčastnilo 13.

V pátek ve 21,00 hod, byl v areálu koupaliště zapálen slavnostní, festivalový oheň. To že na Jelení prší už kamarádi ví, ale letošní pátek byl opravdu jeden z nejhorších, pršelo mocně, ale i přes tuto nepříznivou skutečnost se většina přihlášených skupin u ohně představila a  tak přítomní diváci přeci jen dešťovou trampskou píseň slyšeli.

V sobotu se celé trampské hemžení přesunulo do místní sokolovny, kde v doprovodném programu festivalu bylo v 9,30 slavnostně, na Jelení již po druhé, otevřeno mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů. To letošní muzeum bylo zaměřeno na trampské malíře. Pořadatelé stále expozice doplňují těmi novými, aby nabídka pro kamarády byla po každé jiná. Z některých nových letošních expozic je třeba jmenovat např. expozici kamaráda Buřta, nebo Oldy Vrtišky a nebo herce, komika ale hlavně trampa kamaráda Jardu Štercla. Právě tuto expozici slavnostně otevřela vdova po Jardovi Růženka Rudy Šterclová. Zahájení muzea byla přítomná trampská legenda Liduška Nanučka Slavíková z T.O. Kamarád, která měla co říci k expozici v muzeu o Zimní trampské první partyzánské brigádě Bílá Růže pod vedením Boba Hurikána, ve které působila jako partyzánka v oddíle na Choceňsku.

fotoV 10,00 hod vypuklo I. předkolo, od 14 hod pak II. předkolo. Do večerního finále porota nominovala 8 skupin a diváci svým hlasováním dvě skupiny. Porota letos zasedala ve složení :

Předsedou poroty byl známý písničkář Béďa Šedifka Röhrich z Plzně, Václav Vahlídka Křemen z Prahy, Zdeněk Číra Jirčík z Nedvědic a dva členové hostující skupiny Roháči a to Olga Mašková a Ríša Melichar z Lokte nad Ohří. Letos nedošlo ke shodě diváků a poroty, proto nakonec ve finále vystoupilo celkem 9 trampských skupin.

Od 19,00 hod proběhl koncert hostů a tím byla skupina Roháči z Lokte nad Ohří. Po skončení hostů se rozběhlo již naplno finále. Porota to nakonec neměla vůbec lehké ale rozhodla takto :

Přístav z Brna, 2. Chrpa z Chrudimi, 3. loňský vítěz BPT ze Zlína, 4. Trepka z Nejdka, 5. Marod z Ostravy, 6. Co dům dal z Chocně, 7. TK Duha z Čebína ( ta ve svém repertoáru měla i píseń pro pořadatelé K.F.T.P. ), 8. Charliho neštěstie z Ivanky při Dunaji a na 9. místě byla skupina Domümo z České Třebové.

fotoCenu diváků z rukou pana starosty města Horního Jelení pana Tupce převzala skupina Co dům dal z Chocně. Porota udělila cenu i nejlepšímu zpěvákovi a tím byl Aleš Macků ze skupiny Přístav Brno. I z této skupiny byl vyhodnocen nejlepší muzikant a tím byla kytarista Víťa Buriánek. Cenu za nejlépe zahranou píseň obdržela skupina Chrpa, která brilantně zahrála Včeličkovu píseň ,, Hej trampové a piráti ,, . Nejlepší píseňí z vlastní tvorby byla vyhlášena píseň ,, Kraj vlaštovčích hnízd ,, v podání Trepky z Nejdka.

I hosti a néjen oni si pochvalovali zvukaře, kterým byl již tradičně Lukáš Ášek Faltus z Kunčic.

O mluvené slovo se během festivalového maratonu postarali kamarádi Ota Tíno Kolář ze Sezemic a Martin Drn Nýdr z Pardubic, u pátečního ohně se o mluvené slovo postaral Roman Dostál z Chrudimi. Za nejmladšího účastníka byl vyhlášen teprve desetiměsíční Aleš Kučera z Horního Jelení. I letos byla losována hlavní cena v tombola zájezd do Španělska a ten vyhrál Jakub Keller z Otovic.

O tento festival je značný zájem ze strany diváků celého světa a tak není divu, že nejvzdálenějším účastníkem byl kamarád Jan Krejča až z Austrálie.

V neděli v 10,00 hod dopoledne byl festival zakončen slavnostním stažením festivalové vlajky s oznámením termínu toho 37. ročníku, který v roce 2012 proběhne ve dnech 25. – 27. 5.  a co myslíte bude zase pršet a přijedou jen Ti stálí skalní, který si tento festival nenechají za žádnou okolností ujít?

za K.F.T.P. sepsal
Jiří Jedlička - Fred
 
Další fotografie lze nalézt v albu 36.FTP - Horní Jelení

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.