Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Stará Praha 2009

(30.3. 2009)
Již tradičně jste měli možnost změřit své znalosti Prahy při hře Stará Praha. Tento rok jsme pustili hráče do ulic a zákoutí Nového Města. Všechno to vypuklo v sobotu v 9.00, kdy jsme se všichni sešli na Karlově náměstí.
foto č. 1
Postupně hráči nahlásili svoje jména a věk, abychom je mohli rozdělit do skupinek. Poté si všichni vyslechli pravidla hry a přišlo první překvapení letošní Staré Prahy a tím byla historická mapa. Skutečně historická, ulice zde měly jiné zakřivení, chyběly popisky ulic a k tomu i budovy byly jiné. V minulosti dostávali hráči mapy aktuální, ale letos jsme se rozhodli jim to takhle ztížit. A někteří byli hodně zmatení, například Čiko rozložil mapu na jednu z laviček a jako vedoucí své skupinky chtěl ukázat ostatním kde se právě nachází, ale hned, jak se na mapu podíval, zjistil, že nemá ani tušení, proto se zeptal Poštolky. Ta mu bez váhání a s jistotou ukázala na Václavské náměstí, i když jsme se všichni nacházeli na náměstí Karlově. Potom, co se Poštolka podruhé ujistila, kde je, uvedla Čika v obraz, a už mohli začít plánovat svojí trasu, aby ve stanoveném čase stihli obejít všechny postavy a zjistit co nejvíc otázek.
foto č. 2foto č. 3foto č. 4
Hra končila ve čtyři hodiny odpoledne, kdy se měli všichni hráči zase sejít na místě startu. Do čtvrt hodinky od startu už byly všechny skupinky (10) na cestě za poznáním, a díky nám ještě před chvílí rušné Karlovo náměstí utichlo. V posledních letech si hru oblíbilo velké množství lidí, jak z kmenů, tak i lidí mimo woodcraft. Tentokrát se zúčastnilo celkem 75 odvážlivců rozdělených do 10 skupin.

A o co šlo? Všechno to uvedl tajemný Faust, snažící se ukázat přeměnu lektvarů na zlato, ale dřív, než stačil přečíst tajemnou formuli, mu ji roztrhal a rozházel mezi jednotlivé postavy po celém Novém Městě čert, kterému se před mnoha lety upsal. Naštěstí zrovna bylo kolem našich 10 skupinek, pro které nebyl žádný problém všechny postavy najít a za splnění úkolů získat jednotlivé části formule pro Fausta, za sladkou odměnu samozřejmě, žijeme přece v tržním světě. :o)

A tak se všichni vydali. Cestou potkali pana Jungmanna, který je potrápil německo-českou hříčkou. O kus dál odpočíval hrobník, který si s nimi rád zahrál karty a za vítězství nabízel dílek formule. U kostela vyčkával tajuplný kněz nabízející další dílek za uhodnutí správného kýble s pokladem. Kousek od Karlova náměstí byl Lokýtek, známý podvodníček, měřící látku o trošku kratší, než ve skutečnosti je. Na naše hráče si však nepřišel a ti mu bez problému změřili podle lokte látku, kterou jim ukázal. Pak tu byly ještě tanečnice, které se snažily každého utancovat k smrti. A na závěr tu byly kytkoložky v Botanické zahradě, zkoušející hráče jak jinak, než z kytiček. K tomu všemu nám i počasí vyšlo, přestože ještě před týdnem nám meteorologové nedávali moc nadějí na počasí bez deště a oblačna.

Po vyhodnocení pořadí skupin se zjevil Faust, který společně s hráči vykouzlil sice ne zlato, ale zato mnohem chutnější perníkové buchty pro všechny.

A kdo to vyhrál? Vítězem byli všichni co se zúčastnili, ale bodově první tři byli tito (pokud jsem náhodou něčí jméno napsal špatně, omlouvám se a napište mi a já to napravím):

1. – 2. místo - 86 bodů:
Šawonda – kmen Ťapáč
Bětka – Kruh
Ema – Kruh
Duhovka – Bobři
Muška – Bobři
Daniela Nedučaová – ZŠ Choltice
Jan Jošt – ZŠ Choltice

1. - 2. místo - 86 bodů:

Hroch – Stopaři Wallowa
Jiřina Turjanská – Kruh
Markéta Jónová – Ťapáč
Josefína Kolafová – Kruh
Anežka Libánská – Kruh
Pavlína Chladová – Bobři
Honza Jílek – Strážci údolí
Tany – Wallowa

3. místo:

Eva Gebhantová – Kruh
Markéta – Choltice
Kačka – Jestřábi
Matěj – Jestřábi
Mišiň – Jestřábi
Honza – Jestřábi
Oslík – Bobři



Cele video je ke stažení na serveru ulozto.cz: video Stará Praha 2009 (MP4, 120 MB).

Stará Praha byla druhou z letošních Velkých her – průběžné výsledky a šekeny budou brzy vystaveny na ligovém webu.

Jakub Loula - Tříska, JakubLoula@seznam.cz

Komentáře, diskuze

21.4. 2009 9:46
Pavel
Eva Gebhantová je z Kruhu.
28.4. 2009 21:36
Honza Jílek - Strážci údolí
Hau Kóla, hra Stará Praha byla bezva, byl jsem ve skupině s Hrochem, tak mě tam, prosím, dopište. Dík

Kolik je dva krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.