Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

Ponorky

12.11. 2007 17:38
Čiko (Wallowa)
0 bobrů - nehodnoceno0 bobrů - nehodnoceno0 bobrů - nehodnoceno0 bobrů - nehodnoceno0 bobrů - nehodnoceno
0 hodnocení
10 - /
12 - /
~do 30 minut (krátká)
ve dne
malá (je to hned)

legenda

Život pod hlubinou není jednoduchý. Zkuste třeba jen ovládat ponorku! Souboj týmů, které tvoří ponorky, se utkají po mořskou hladinou

pravidla

Prvním úkolem je vytvořit ponorky. Jejich ideální počet (aby hra byla rozumně hratelná) je 3 - 4. Hráče rozdělíme tedy do stejně velkých skupin.

Jak ponorka vypadá?
Hráči si stoupnou za sebe do zástupu a chytnou za pas nebo za ramena kolegu stojícího před ním. Všichni až na posledního v zástupu mají zavázané oči šátkem. Poslední má funkci kormidelníka a řídí ponorku.

Jak se ponorka ovládá?
Skupina (ponorka) si předem domluví signály, které budou řídit její pohyb. A protože pod vodou není nic slyšet, musí to být neverbální signály (např. poklepání na levé rameno = zatoč doleva, ťuknutí do zad = stůj). Jeden speciální signál bude vyčleněn pro "vystřelení torpéda". Signály vysílá kormidelník a každý z ponorky musí předat signál dopředu (signály se vysílají postupně a než dojdou na začátek k ponorky, dochází k jejich zpoždění). Kormidelník ani ostatní části ponorky nesmí mluvit!! Jakmile signál "vystřel torpédo" dojde k prvnímu v zástupu (začátek ponorky), ten se stává torpédem, opouští ponorku a běží co nejrovněji dokáže. Snaží se zasáhnout cizí ponorku. Vystřelením torpéda se ponorka zkracuje o jeden článek. Každá ponorka má tolik torpéd z kolika se skládá lidí - 3. (tzn. základem lodi je kormidelník + dva články ponorky - tato ponorka už nemůže střílet)

Kdy je ponorka potopena?
Ponorka je potopena, pokud je zasažena torpédem (stačí jakýkoliv dotyk s kýmkoliv z ponorky) nebo pokud se roztrhne (rozdělí se na 2 a víc částí - nepočítá se při vystřelení torpéda) nebo pokud narazí do vraku (viz níže).
Je-li ponorka potopena, hráči si mohou rozvázat oči a sednou si na zem tam, kde skončili - tvoří vrak. Nadále musí však vydržet v tichosti.

Začátek hry?
Ponorky jsou rozmístěny do krajů vytyčeného území tak, aby byly všechny zhruba stejně od sebe (čím dál, tím líp). Na pokyn "teď" se ponorky musí rozjet.

Konec hry?
Hra končí, když ve hře zůstane poslední ponorka, nebo pokud jsou už všechny ponorky bez torpéd.

Cíl hry?
Zůstat co nejdéle ve hře a sestřelit co nejvíce ponorek (aby nedocházelo k zašívání:o))

Bezpečnost
Hru musí řídit alespoň jeden poměrně schopný organizátor, který dává pozor na vystřelená torpéda a srážky ponorek s případnými překážkami.

Hra měla zatím vždy, když jsem ji pořádal poměrně velký úspěch a bavila. Rozhodně nezůstalo u zahrání jednoho kola. Obecně platí, že čím větří počet lidí, tím lepší hra je, lépe se organizuje a hlavně lépe vypadá:o)

pomůcky

šátek pro každého, louka - přehledné prostranství

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.