Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Křest knihy Dakotská kultura na rozcestí

(18.1. 2017 20:31)
Zpráva » Pozvánka
Zpráva » Zvenčí

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

Vojta Náprstek podnikl svou cestu k Dakotům v roce 1856, právě v období, kdy jejich kultura pod tíhou velkých ekonomických a politických změn stála na rozcestí.

Dakotové čelili tlaku majoritní společnosti, která jim postupně redukovala území a usilovala o jejich kulturní asimilaci. Tématem knihy jsou nejen samotné předměty ze sbírky Vojty Náprstka, okolnosti jejich získání a osobnost sběratele, ale v neposlední řadě i kulturní souvislosti, o nichž tyto předměty vydávají svědectví.

Knihu napsala kurátorka sveroamerických sbírek Kateřina Klápšťová a exkurz Otokar Homola. Kmotrem knihy bude český historik a iberoamerikanista Josef Opatrný.

Těšit se můžete na ukázku indiánských předmětů a zpěv siouxských písní za doprovodu bubnu v podání Wanbli Ohitika Singers.

Termín konání: 15. 2. 2017 od 18.00
Vstupné zdarma
Pavel Spálený - Yučikala Wičaša (yucikala(zavináč)gmail(tečka)com)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.