Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Pozvánka na výstavu o Anně Pammrové

(aktualizováno 16.1. 2017)
Zpráva » Pozvánka
H. D. Thoreau se svými dvěma roky strávenými v prosté dřevěné chatce na samotě u rybníka Walden a svou pozdější stejnojmennou filosofickou knihou stal jedním z důležitých inspirátorů hnutí lesní moudrosti. Čas od času můžeme číst o nějaké české osobnosti jako příměr, že to byl „český Thoreau“ (S. Vodička, J. Tomeček ad.). Jestli by si ale někdo takový příměr skutečně zasloužil, pak to byla Anna Pammrová (1860 – 1945), která téměř 40 let ve vědomé samotě v malém domku (nejprve 25 let ve dřevěném, v zimě promrzajícím, později zděném) v malebném koutě přírody u Žďárce na Tišnovsku, kde se živila jen tím, co si sama vypěstovala. Výstava prostřednictvím dobových i současných fotografií a citátů z jejího díla přibližuje tuto mimořádnou ženu, spisovatelku, překladatelku, filosofku, ekoložku a vegetariánku, která se jako první u nás pokusila ve svých dílech řešit mimo jiné „ženskou otázku“ (nikoliv feminismus!).
Výstava „ANNA PAMMROVÁ ve žďáreckých lesích NA CESTĚ K ZÁŘNÉMU CÍLI“ se koná od 19. ledna do 12. února 2017 v Galerii Josefa Adamce v Obci křesťanů, Na Špejcharu 3, Praha 7.
Při vernisáži (čtvrtek 19. ledna 2017 od 18.00) promluví o životě a díle A. Pammrové autorka výstavy RNDr. Milada Škárová z Brna.
Výstava potrvá do neděle 12. února 2017. Otevřeno každou středu (15.00 – 18.00) a neděli (12.00 – 16.00). Vstupné dobrovolné. Podrobnosti o výstavě: www.gja.cz.
„V Pravdu se vnořit – Stvořenému se kořit! Tak formulovala jsem si v mládí životní úkol.“ (A. Pammrová)
 
František Kožíšek – Biminiji

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.