Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Ohnivec LLM o stylovosti a malebnosti táboření (nejen) na Kosím potoce

(16.6. 2015 14:40)
Zpráva » Informace
Jednou z devíti hlavních zásad woodcraftu a myslíme, že velmi oblíbenou je „ Malebnost ve všem“.
Malebnost našeho táboření je to, co upoutá náhodného návštěvníka i to, co pohladí na duši protřelé harcovníky. A nejde jen o dobře postavená týpí, vlající pera čelenek, nebo zdobené košile.  Je to soubor mnoha nepsaných pravidel a zdánlivých maličkostí, která dohromady tvoří malebnost.
Abychom si ji všichni i nadále užívali, zamysleme se nad níže popsanými doporučeními, která vznikla při diskuzích na podzimním sněmu zástupců. Tady jsou:
                             NE PLASTŮM : 
-           pro děti zkusme vzít na táboření hračky ze dřeva místo plastů, nenechávejme je válet na společných prostorách
-          igelity, pláštěnky – nevystavujme na společném prostoru, například na sušáku
-          místo plastových lavorů vezměme raději smaltovaný nebo jiný podobný
-          pokud máme na táboření spacáky, tak je prosím sušme (větrejme) stranou, ne na sušáku všem na očích
-          pokusme se obecně omezit plasty. Pokud máme plastovou nádobu na pitnou vodu, ušijme na ní látkový futrál. Bude to praktičtější na nošení a také malebnější.
                             OBLEČENÍ:
-          pokud máme jen trochu možnost a čas, vezměme stylové - košile, legíny, šaty
-          obecně například pro návštěvy civilní oblečení v barvách tlumených, přírodních
-          pokud už máme na sobě tričko, tak ideálně bez komerčních nápisů, to nechme na sport
-          plavky jsou super na koupání, ale nemusíme v nich trávit den mezi  týpími
                             HRY:
-          hry jako badminton, ringo,freesbee…prosím hrajme na hřišti, ne mezi týpími na táborovém náměstíčku (pro letošní rok plánujeme vybudovat dvě skvělá hřiště J)
-          je mnohem příjemnější, když si budeme v noci svítit lucernami než čelovkami -uvidíte, jak atmosféra letních nocí získá
KOLA, KOČÁRKY:
-          schovejme pokud možno na dřevišti, nebo s tím počítejme dopředu a vyčleňme si pro skupinu jedno zásobovací týpí nebo šeltr
DŘEVO, DŘEVIŠTĚ:
-          dřevo nosme do týpí spíše v pytli ne v kárce
-          na dřevišti po sobě vždy vše ukliďme
 
Stylovosti a malebnosti se budeme věnovat i v praktických činnostech na táboření. Na své si přijdou určitě jak úplní začátečníci primitivismu, tak i staří primitivové jako jsem třeba já. Na shledanou se těší.
                                                                                                        Váš ohnivec  Tokhatamani
 
Jan Bejček - Tokhatamani (h(tečka)bejcek(zavináč)seznam(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

17.6. 2015 20:05
Fox
Určitě souhlasím,ale já jen, že pokud bude chtít někdo tábořit a pojede vlakem, tak si vezme úsporné věci co vlezou do ruksaku a nemyslím si, že to nebude méně woodcrafterské.
Co tak vyčlenit kousek táborového prostoru pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet tábořit s LLM, ale nemohou si tam dotáhnout stylové věci, nebo je prostě nemají? Možná, že když si vzpomeneme na své začátky, tak pro ostatní zmírníme krok a nemusí to být proti malebnosti.
29.6. 2015 14:16
Michal
Fox, čo je tak náročné na stylovosti a ceste vlakom ? Kto chce tak ani cesta vlakom nemusí byť prekážkou pre štylovosť. Mokasíny zaberú malý kusok miesta, bederka je kus látky a košeľa to isté. Večer na seba prehodíš deku a je to lepšie ako nič. No a keď už nebudeš mať leginy dobre poslúžia aj menšestráky, ktoré lepšie pôsobia ako maskáče. No a pokiaľ nebudeš mať mokasíny tak tie vieš nahradiť tzv. robotníckymi topánkami, ktore trochu pripominajú traperské brogans https://www.google.sk/search?q=brogans&biw=1366&bih=651&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZTaRVebMKMf4Uujrj7gH&ved=0CCcQsAQ . No a čo sa ubytovania týka treba sa opýtať či niekto nebude mať voľno vo svojom obydlí. Len hlavu hore. Modrú oblohu

Kolik je pět plus osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.