Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Sedmý medailonek - Maqiyémi

(26.2. 2015 22:32)
Zpráva » Informace
Kamila Lunerová - Maqiyémi
 
Maqiyemi
 
 
Jsi už rok členkou náčelnictva pod vedením náčelníka Filipa, jaký z toho máš v tuto chvíli pocit?
Dobrý :-), Filip je pohodový optimistický svědomitý chlapík. Dokáže brát věci s nadhledem, chce dotáhnout řešení věcí, které časem poněkud obrostly mechem, chce posunovat věci kupředu, nevadí mu činit rozhodnutí, ale předtím vždy vyslechne a zvažuje různé strany. A hlavně je to woodcrafter tělem i duší a je ochotný věnovat hromadu času na oltář LLM. Se stávajícím náčelnictvem je radost pracovat, pěkně se podařilo rozdělit na jednotlivé lidi oblasti, kterým se v LLM věnuje. Nadšení těch lidí mě nabíjí. Koneckonců, poslední víkend v březnu máme na Framu výjezdní náčelnictvo, tak pokud by se k nám chtěl někdo přidat a zapojit se do našich dělných diskuzí a trochu nasát atmosféru našich setkání, tak bude vítán.
 
Jaké je tvé civilní povolání?
Jsem chemik, věnuji se například testování ochranných oděvů proti nebezpečných chemickým látkám. Ale vystudovanou mám chemii přírodních látek, takže srdce mě spíš vždy táhlo ke složení a účinkům léčivých rostlin. 
 
Z jakého kmene pocházíš, jak dlouho jsi v LLM a jak ses tam vlastně dostala?
Původně jsem z Wallowy (asi tak od roku 1991). V roce 2004 se nás část z Wallowy oddělila a založili jsme kmen Iwétempu – Jezerní lidé, s kmenem obhospodařujeme Bobří hrad, to je také moje (a nejen moje) srdeční záležitost. Vedle toho jsem i součástí společenství Velká rodina, to je takové milé seskupení woodcrafterů z různých koutů republiky. Dali jsme se dohromady před několika lety na táboře na Kosím potoce jednak díky tomu, že většina z nás máme děti podobného věku, ale hlavně spoustu společných zájmů. Mimo jiné jsme skoro všichni bývalí náčelníci kmenů (někteří z nás i LLM), členové náčelnictva LLM či obdobní ligoví aktivisti, takže je to takový pohodový woodcrafterský vejminek, což tvoří zajímavou platformu pro vzájemnou výměnu názorů, jak věci dělat jinak a lépe :-).
 
Čím se v náčelnictvu zabýváš a čím by ses ráda zabývala dál?
V posledních měsících a letech jsem se věnovala převážně řešení projektu OPVK, tj. projektu spojeného s tvorbou a vydáním několika ligových knížek (aktualizovaný Svitek březové kůry pod vedením Čiksiky a spol., Orlí pera mistrovství pro malé zálesáky a woodcraftery a Korálkové činy pro skřítky) a s tvorbou webové „hry“ na www.stoupaninahoru.cz (ta je určena primárně členům Malé lóže, ale určitě se bude líbit i mladším a starším, protože prostředí hry využívá krásných Machimiových obrázků). Zvláště s bohatě ilustrovaným Korálkovým svitkem bylo asi nejvíce práce, ale s výsledkem jsem moc spokojená, podle reakcí čtenářů se knížka povedla. Dík patří všem, co se na ní podíleli – Machimiovi, Áje, Netopýrovi, Wenoně, Máje, Itawě a samozřejmě Pajdovi a Vlaďce, kteří jsou původními autory výchozího Zápisníku pro Lóži skřítků. A taky děkuji všem, kteří mi pak poslali připomínky. Hlavně dětem se prý moc líbí, z toho mám samozřejmě největší radost. Od doby, co knížky prezentujeme na webu, tak se ozývají noví a noví zájemci skoro každý den. A často po obdržení knížek napíšou zpátky, že se jim knížky moc líbí. To je paráda.
V blízké době bych ještě ráda dotáhla aktualizaci malého korálkového zápisníku, tj. výše uvedenou obrázkovou knížku Korálkové činy pro skřítky udělat i v klasické miniverzi, tj. obdobě oblíbeného žlutého zápisníčku. No, a pak je hromada různých drobnějších úkolů – náčelnické zkoušky, úpravy na Framu, úpravy ligového webu apod., to už nejsou věci přímo mně náležející, ale budu ráda, když se budu moci zapojit do jejich řešení.
 
Které světlo čtyřnásobného zákona ti je nejbližší?
Já je myslím všechny vnímám dosti rovnocenně.
 
Jakou knihu, či film, bys členům LLM doporučila?
Moc zajímavým filmem je Cena za pól o následcích pobytu dobyvatele severného póly R. Pearyho na život místních Inuitů. Z knížek, co mi přišly do ruky v poslední době, tak chlapům bych doporučila třeba polární cyklocestopis Muž se železným sobem od A. A. Charitanovského a ženským jeden ze současných bestsellerů Žítkovské bohyně od M. Tučkové o tradičních lidových léčitelkách z divoké Moravy. A dětem samozřejmě Korálkové činy pro skřítky, jak jinak :-).
 
Jaké je tvé životní motto/heslo?
Všechno jde, když se chce (ale je potřeba pro to něco udělat).
 
Čím si chtěla být, když jsi byla malý/malá?
Chemikem nebo babkou kořenářkou.
 
 
Maqiyemi     Maqiyemi      Maqiyemi
 
 
Jitka Koutenská - Woapewin (Woapewin(zavináč)posli(tečka)to)

Dále viz:


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest plus sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.