Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Medailonky z náčelnictva - Marka

(4.4. 2013 10:22)
Zpráva » Informace
Devátou je Markéta Řezáčová - Marka
 
foto
 
 
Jaké je tvé civilní povolání?
Povolání mám několik. Vystudovala jsem bakalářské studium na VŠE, takže největší část mých pracovních aktivit se točí kolem ekonomiky - pracuji jako hospodář LLM a také jsem živnostník - účetní. Ale vždycky mě to hodně táhlo ke sportu a práci s lidmi, takže mám živnostenský list i na poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti fitness a odjakživa je v mém profesním portfoliu i nějaká takováto činnost - v současné době vedu jednou týdně lekce cvičení rodičů s dětmi. S dětmi souvisí i mé nejnovější povolání matky, kterému se věnuji už skoro 7 let :-)
 
 
Z jakého kmene pocházíš, jak dlouho jsi v LLM a jak ses tam vlastně dostala?
Do LLM jsem vstoupila někdy kolem roku 1999 jako stráž potom, co jsem zde začala pracovat. Od dětství doteď jsem členem "bratranecké" organizace Junák - chodila jsem do dívčího oddílu Paráda a teď jsem členem střediska Hiawatha.
 

Jak dlouho děláš pro náčelnictvo a co tě vedlo k tomu vstoupit tam?
To je taky zhruba od toho roku 1999, kdy mě oslovil Tokaheya, což byl tehdy mladý člen náčelnictva, chystal se kandidovat na náčelníka a sháněli hospodáře. Měla jsem nějaké zkušenosti s vedením účetnictví na různých pozicích v Junáku a přišlo mi lepší věnovat se tomu při nějaké bohulibé a smysluplné činnosti, než se vrhnout do byznysu. Myslela jsem, že to bude dobrá brigáda při studiu. No, poněkud se to za ty roky rozrostlo.
 

Čím se v náčelnictvu zabýváš?
Jak už jsem napsala, jsem hospodářem LLM, takže mám na starosti všechno týkající se ekonomiky organizace - od sestavování rozpočtů a různých finančních výhledů, přes průběžné vedení účetnictví, vymýšlení pravidel pro rozdělování peněz, zadávání plateb a jejich kontrolu, až po sestavení různých vyúčtování a vyplňování a odevzdání nejrůznějších formulářů. Protože jsem byla dlouho jediným zaměstnancem kanceláře, padly na mě i další kancelářské povinnosti - evidence členů, psaní projektů a vůbec převážná část komunikace s úřady a všemi ostatními. Nebyla jsem po celou dobu členem náčelnictva, v některém období jsem byla členem rozšířeného náčelnictva (aby počet členů náčelnictva vyšel lichý), ale na obsah mé práce to nemělo žádný vliv.
 
 
Z čeho, co jsi za dobu působení v náčelnictvu udělala, máš největší radost (nejlepší pocit)?
Nevím, jestli si dokážu na všechno vzpomenout. Nevím, jestli si dokážu za něco přisvojit zásluhy - byla jsem vždy spíš ten, kdo pomáhal ty věci plnit a udržet v chodu - a že jich za ty roky nebylo málo.
Velkou radost mi udělal Registr OP - předtím bylo vedení evidence členů složité, byl v tom zmatek a těžko se z toho dostávaly potřebné údaje. Když Yuči Registr spustil, situace se o hodně zlepšila. Pro členy to snad není větší otrava než dřív, navíc je zde kromě evidence jmen, adres a dat narození i skvělá možnost evidovat si orlí pera, čerpat inspiraci, hledat rady. Kanceláři (a potažmo náčelnictvu) se tím hodně usnadnila práce, zlepšily výstupy.
Druhá věc, ze které mám dobrý pocit, je úroveň Valné hromady v posledních letech. Smysl Valné hromady vidím v tom, aby se náčelnictvo potkalo s co nejvíc zástupci kmenů a různých "zájmových skupin", aby informace tekly oběma směry a měli jsme možnost říct i poslouchat to, jak si činnost v LLM představujeme do budoucna. Líbí se mi, že se připravují materiály a prezentace dopředu, že po VH je k dispozici zápis, ze kterého lze vyčíst, co a jak se probíralo. Dobrá formální úroveň dokumentů nám pomáhá při zajišťování prostředků na činnost.
No a asi nejdůležitější, z čeho mám vždy největší radost, je, když se nám podaří bez chyb odevzdat a v pořádku vyúčtovat přidělené prostředky, které byly použité na rozvoj činnosti LLM. Taky každá kontrola, která skončí bez pokuty a ztráty financí, mě těší, ani nevíte jak :-)
Vypíchla jsem úřednické oblasti, i když vím, že o tom činnost LLM není. Na druhou stranu - v současné společnosti nemůže být žádná větší organizace ani bez toho. No a moje práce pro LLM je stále nejvíc o tom úřadování.
 

Co budeš dělat, pokud nebudeš dále kandidovat? Co se vším tím časem?
Hm, třeba konečně ušiju Nelče nebo sobě pořádné šaty a další mokasíny :-)
 

Které světlo čtyřnásobného zákona ti je nejbližší?
Historicky světlo krásy. Ale na každém je něco, co je mi blízké.
 

Co bys byl/a za zvíře, kdybys byl/a zvíře?
To je nejtěžší otázka :-) Cítím se jako motýl (někdy můra), nebo jiný tvor, který může létat. Životním rytmem jsem spíš masožravec než býložravec. Podle názoru některých jsem jako malá myška nebo mazaná liška. Tak si vyberte :-)
 

Vanilková nebo čokoládová?
Čokoládová :-) I když v poslední době už ne tak jednoznačně, takže "Nejraději obojí".
 

 
     Marka          Marka          foto    
 
 
                          foto      foto
 
 
          foto       foto
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jitka Danišková - Woapewin (Woapewin(zavináč)posli(tečka)to)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.