Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Medailonky z náčelnictva - Ablákela

(aktualizováno 14.2. 2013)
Zpráva » Informace
 
Josef Porsch - Ablákela
 
Ablakela
autor fotografie: Martin Kubín
 
 
 
Jaké je tvé civilní povolání?
Spokojený učitel na střední škole.
 
 
Z jakého kmene pocházíš, jak dlouho jsi v LLM a jak ses tam vlastně dostal?
Pocházím z Waldenu. Můj příběh je dokladem toho, že naše podstatné životní změny určuje často několik drobných okolností, které se jaksi „náhodně“ poskládají. Příběh je trochu delší, ale potřebuje vylíčit se všemi okolnostmi. V roce 1991 běžela v televizi reklama na Truck and Country Festival na Letné. 
Tehdy mě velmi zajímala indiánská kultura, rodiče jezdili na vandry, občas i s námi. Na obrazovce televize se míhali indiáni a týpí – koukal jsem na to tehdy jako u vytržení. A po pár dnech zazvonil u našeho bytu soused, že má volné lístky. Tak jsem potkal Polyho a začal vše okoukávat – a nakonec i něčím přispívat. 
Nikdy bych si nedovedl představit, že to, co jsem četl v Knize lesní moudrosti, budu jednoho dne nejen žít, ale i spoluurčovat, ovlivňovat a posunovat. Je to jako sen. Probouzí to ve mně velkou vděčnost a klid, že ve vesmíru je všechno v pořádku.
 
 
Jak dlouho děláš pro náčelnictvo a co tě vedlo k tomu vstoupit tam?
Na sněmu LLM mě v roce 2004 oslovili náčelníci kmenů, zda bych nepřijal funkci ohnivce LLM. Měl jsem tehdy v sobě spoustu vnitřních rozporů a problémů, nepovažoval jsem se za člověka, který by měl věci porovnané, něco poznal, někam došel. Nabídky si dodnes velmi vážím a tehdy jsem to vzal. Přijal jsem to jako prostor věci si porovnat, něco poznat, někam dojít.
 
 
Čím se v náčelnictvu zabýváš?
Ohnivectvím.
 
 
Z čeho, co jsi za dobu působení v náčelnictvu udělal máš největší radost (nejlepší pocit)?
Mám radost z toho, že se ohnivectví (tedy strážení a rozvíjení woodcrafterských myšlenek) posunulo zase dál - k většímu propojení lidí, sdílení myšlenek, aplikování woodcrafterských idejí nově a bohatěji. 
Mám radost, že se do téhle práce zapojilo neočekávané množství lidí, kteří mohou (a měli by) investovat své síly i v jiných oblastech LLM. 
Mám také radost z toho, že woodcraft stále přitahuje lidi, kteří jsou plni entusiasmu, nadšení (ve smyslu en-theos), je tu více takových lidí než kde jinde s touto duchovní vlastností. 
A jsem velmi vděčný za to, že mohu být u toho.
 
 
Co budeš dělat, pokud nebudeš dále kandidovat? Co se vším tím časem?
Už dále kandidovat nebudu. Je čas na změnu a chci říci, že tuhle funkci ohnivce LLM velmi doporučuji. Je to velký prostor pro růst, pocta držet chvíli pomyslné kopí woodcraftu; dostanete se k věcem, ke kterým byste se jinak nedostali, vyzkoušíte si vedení lidí, zvládání krizových situací, rozvíjíte kreativitu a děláte, co vás baví…
Chtěl bych se nadále věnovat svým dětem a dětem přátel, spoluvytvářet pro ně kmenový život. Ten vnímám jako velmi velmi prospěšný v době, kdy už děti nejsou vychovávány v komunitě jako dříve.
A pokud budu moci být užitečný Lize a woodcraftu, něco se jistě objeví. Hodně mě zajímá prezentace woodcrafterských myšlenek širší veřejnosti – šel bych na to nějak přes děti a přírodu, to jsou dvě věci, co frčí.
Než skončím, pokusím se realizovat objezd táborů.
 
 
Které světlo čtyřnásobného zákona ti je nejbližší?
Cítím se přitahován ke středu, ke Zdroji.
 
 
Co bys byl za zvíře, kdybys byl zvíře?
Jsem šťastný, že jsem člověk s možností vědomí a růstu. Pokud zvíře, tak vydra, „hravá vydra vesmíru“ (R.Bach).
 
 
Vanilková nebo čokoládová?
Jahodová.
 
 
Ablakela              Ablakela             Ablakela
                                                                       autor fotografie: Jana Šplíchalová           autor fotografie: Tomáš Koubek
 
 
 
foto
Jitka Danišková - Woapewin (Woapewin(zavináč)posli(tečka)to)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna krát osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.