Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Proběhl tábor LLM na Kosím potoce

(20.7. 2012 14:23)
Zpráva » Fara Kosí potok
Každý tábor musí začít stejně, a to stavbou týpí či jiného přístřešku. První dva dny se tábořištěm nesl zvuk štípání dřeva. Dřeviště chvílemi praskalo ve švech, ale jako vždy si s náporem zájemců o dřevo a tyčovinu lehce poradilo. V neděli 1.7. večer u byla všechna týpí útulně zabydlena a připravena na zahájení tábora, které proběhlo hned následující den ráno.
Tábor zahájil průvod z horní louky, který za zpěvu indiánských písní sešel do tradičního sněmoviště - srdce celého tábora. Malí i velcí se shromáždili do kruhu a Filip obřadně zahájil letošní indiánské táboření.
tabor
Na letošním táboře jsme na prodloužený víkend přivítali návštěvníky z Lesních mateřských školek. Hosté byli ubytováni samozřejmě v týpích, která k našemu táboru neodmyslitelně patří. 5. 7. jsme společně navštívili výstavu woodcrafterského umění v Michalových Horách a byli přítomni slavnostnímu odhalení nově zrekonstruovaného kříže. Děti se na výstavě také podílely, protože omalovaly krásné kolíčky, kterými byly připevněny některé z kreseb ve výstavních místnostech – na faře a v kostele. Děti rovněž, pod vedením Netopýra, připravily jedinečný plakát, který sklidil obdiv u všech – plakát z přírodnin!
woodcrafterske umeni krizvystava
Dětem se při společné vycházce dokonce podařilo v zákoutích Kosího potoka najít raka! Rak se stal celebritou tábora a byl bezpečně a bez úhony umístěn zpět do svého domova. Kosí potok u nejmenších návštěvníků sklidil každoročně asi největších úspěch. Počasí bylo opravdu pěkné, takže cachtání v potoce a všemožné vodní hrátky doprovázely snad každý den tábora.
 
Obrovský úspěch sklidilo muzikálové představení Noc na Karlštejně. Pod vedením Anpao jej během několika málo dní výborně nastudoval divadelní soubor, složený z woodcrafterů a téměř profesionálních herců a zpěváků. Byla to skutečně jedinečná podívaná pro malé i velké diváky. Všem účastníkům této akce patří velké wašte!
divadlo1   divadlo2
V sobotu 7.7. se uskutečnila tradiční taneční slavnost pow wow. Všichni dorazili ve svých nejslavnostnějších šatech, když počasí nás chvílemi pěkně smáčelo deštěm. Nechyběla ani soutěž o nejlepšího tanečníka a tanečnici. Tentokrát vítěze nevybírala „přísná“ porota, ale diváci sami. Největší obdiv a nejlepší hodnocení si odnesli ti nejmenší.
K pow wow patří i hostina  - letos velmi povedená! Awanyanka připravila pro všechny výtečný fazolový guláš, Kamila zase připravila bezvadný vepřový guláš a celý tábor ke gulášům připravil různé placky, saláty, melouny, oříšky… Těžko, velmi  těžko říct, co bylo nejlepší – asi úplně všechno!
Na pow wow nás letos přijel pozdravit vzácný host až z Mexika. Temok nám zatančil a zazpíval několik tanců, které pochází z jeho domova. Rád také všem odpovídal na různé zvídavé otázky. Kdo uměl španělsky, mohl si s Temokem dlouze povídat u večerních ohňů. Pro ty, kteří španělštinou zrovna nevládnou tu byla ochotná tlumočnice Wétu.
powwow   temok
Sobotní večer pak patřil táborovému sněmu. Na něm bylo uděleno několik titulů lóže skřítků a spousty korálků. Některé děti plnily korálkové činy na táboře poprvé a nutno dodat že velmi úspěšně. Nového člena přivítala i Malá lóže. Sněm rovněž udělil několik orlích per a titul ve Velké lóži. Nechyběly ani indiánské písně, které ke sněmu patří.
Velké překvapení bylo připraveno pro Kamilu – možná náhodou, možná zásluhou vyšší síly právě v den konání táborového sněmu slavila naše náčelnice kulaté narozeniny. Jak rodina, tak i její kamarádi ji věnovali vzácné indiánské korálky a kůže.Tak Kamile ještě dodatečně hodně štěstí a pevnou ruku při šití kožených šatů ve stylu indiánů Plateau.
darky
Po skončení sněmu probíhala menší diskuze na téma Lesních mateřských školek a činnosti LLM. Povídání se neslo v přátelském duchu a neskončilo dřív, než vyhasl poslední uhlík v ohni.
 
Letošní program nabídl spoustu tradičních aktivit a některé i zcela nové. Proběhly tradiční obřady potní chýše, a to jak pro dospělé, tak i pro naše nejmenší. Z obsáhlého programu těžko vyjmenovat všechny činnosti, tak za všechny alespoň některé –  projížďky na koních, drátování, plnění korálkových činů, výrobky z kůže, botanická vycházka, malování na trička, povídání o pavoucích, vycházka za ptačím zpěvem, vodní golf, povídání o mexických indiánských zpěvech a tancích, běh maratónu / půlmaratónu či kdo co zvládne, tawiskara – lukostřelecká soutěž (s tradičně emocemi nabitou soutěží ve střelbě na pohybující se melouny), dětské soutěže lodiček, které se pro velké nadšení zúčastnili i dospělí… a spoustu dalších.Táboření se neslo ve znamení pohody a vzájemného porozumění. V pátek 13. 7. se tábor ukončil opět průvodem z horní louky na sněmoviště.
tawiskara
Další woodcrafterský rok je u konce, ale už v září začíná nový, na který se můžeme všichni společně těšit. Což takhle ho zahájit ligovým sněmem, který se bude konat 1. září na Malém Waldenu?
S modrou oblohou

Komentáře, diskuze

26.7. 2012 10:28
Yučikala
další fotky od Perryho:
https://picasaweb.google.com/101783558844169911473/TaborLLM2012
30.8. 2012 23:43
Wanigiska
Hau kóla,
mnohem později, než jsem chtěl, ale nakonec přeci... Moje fotky z táboření. Pokusil jsem se je maximálně probrat, z 800 jich zbylo 133. Pokud byste nějaké chtěli ve větší kvalitě, neváhejte se na mě obrátit.

Wanigiska
30.8. 2012 23:44
Wanigiska
Ha, odkaz je trochu skrytý, tak ještě zde:

http://fotky.drumbun.cz/view.php?a=144

Kolik je tři krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.