Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy
Přihlašovadlo
88
Seznam účastníků

Nejkrásnější sbírka – Jizerské hory

(4.4. 2012 10:18)
Zpráva » Pozvánka

fotoPo roce je zde opět akce pro labužníky - vandrovníky a přírodomily – nejkrásnější sbírka CHKO. Tato již velmi tradiční a oblíbená akce nás letos zavede do Jizerských hor. Jizerky jsou oblíbeným turistickým a sportovním cílem pro krásné prostředí, četné cesty a celkovou malebnost. Jen zasvěcenější však vědí o temných rašeliništích, ve kterých se prý utopil voják i s koněm, o historii přehrad, ptáčnících nebo jedinečných bučinách. V Jizerkách byly hledány a nalézány polodrahokamy, vyvěrají zde radioaktivní prameny a v opuštěných štolách hnízdí netopýři.

V Jizerkách zarůstají pašerácké stezky a utichají sekery dřevorubců. Dřevo se již nevozí na saních rohačkách, ovšem zvěř se stále ještě fotobojí pytláků. Ti však již neutíkají před hajnými ani pašeráci před financi. Jizerka i Jizerská louka jsou stále zde, byť jejich podoba se léty mění. Nemizí ani divoké potoky, prudké svahy kopců ani nevelké, ale okouzlující vodopády. Pokračuje i historie německého a českého horolezectví na nádherných a rozmanitých žulových skalách. Skály, tito němí svědkové zde stále stojí, protože jsou věční – nebo nám to tak alespoň připadá. Jiné objekty takové štěstí neměly – rozkvět sklářství dal vzniknout vesnicím s kostelem a školou, které dnes již neexistují. Naštěstí jsou zde knihy a lidé, kteří bádají v dávných dobách i současnosti a jsou ochotni se s námi o své vědomosti podělit.

fotoProgram letošní sbírky stále ještě ladíme, ale určitě bychom chtěli vlastními smysly vstřebat co nejvíce z toho, co Jizerky nabízí. Smočíme se v radioaktivních pramenech, budeme hledat křížky připomínající dávné pytlácké přestřelky, povíme si o historii sklářství a života sklářských rodin, projdeme si krásné bučiny oplývající jasně zelenými listy a rozhlédneme se jak ze skal, tak z lidmi vystavených rozhleden. Určitě uvidíme staré mrtvé stromy – torza stromů coby oběti kyselých dešťů – stejně jako vyrůstající smrčinu, které dřívější planiny pokrývají a postupně vrací horám jejich původní vzhled.

fotoJako i ostatní roky, akce bude převážně putovní a povede po trase se zajímavými přírodovědnými a vlastivědnými cíli, krásnou krajinou a převážně v přírodě. K výkladům i letos pozveme několik odborníků z CHKO a jiných organizací. Počítáme s denní trasou kolem 15 km. Spaní bude některé dny ve staveních, jindy v lese. Krom vážného programu chystáme i saunu a nějaké veselé taškařice.

Slet účastníků z různých koutů republiky bude v pátek 27. 4. v různých hodinách, společně pak vyrazíme v sobotu ráno. Konec akce bude v úterý 1. 5. později odpoledne tak, aby se i vzdálenější dostali domů. Místo srazu a konce upřesníme přibližně 10 dní před začátkem akce.

fotofotofotofotofotofotofotofotofotofotofoto

Drum Bun a Hočhóka
Petr Hendl - Wanigiska (petr(zavináč)hendl(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

23.4. 2012 20:54
Wičanhpi
Milí účastníci Nejkrásnější sbírky!
Už se na vás moc těšíme a posíláme podrobné informace k akci:
Pátek 27. 4. – v 18 hodin odjezd autobusu 530 190 34 z Černého mostu do Jablonce nad Nisou (prosím, dejte mi do středy do 16 hodin vědět, obstarám vám místenku. Později si ji zajistěte sami.) Přestup v Jablonci u gymnázia na bus do Janova nad Nisou, pěšky cca 2 km do kopce do obce Hrabětice, kde nás v krásné roubené chaloupce čeká nocleh. Možná sauna i sprcha – vezměte si ručník
Pojede-li někdo později, zavolejte mi pro informace, jak se dostat na místo.

Sobota – kolem přehrady a přes skalnaté vršíčky, Malým Štolpichem k Hejnicím – v Hejnicích domluvena prohlídka poutního chrámu. Přes Ořešník zase nahoru, spaní venku (širák, přístřech, vaření na ohni)

Neděle - na Čihadla - rezervace, pak k Jizerce - buď přes Jizeru, nebo po Kasárenské nebo až přes Pytlácké kameny (domluvíme podle chuti, možno se rozdělit a užívat putování v menších skupinkách). Spaní venku.

Pondělí - ráno muzeum na Jizerce s výkladem o historii Jizerských hor, pak s Ondřejem ze správy CHKO povídání o lesích a procházka po chráněných rašeliništích. Nocleh venku.

Úterý - pití a koupání se v radioaktivních pramenech. Případně štoly a netopýři.
Celou dobu budeme objevovat jizerskohorské pomníčky a jejich zvláštní historii s odborníkem na slovo vzatým. Těšte se!

Odjezd z Bílého potoka vláčkem do Liberce, odsud pak autobusem, na který opět vřele doporučujeme místenky – opět – dáte-li mi vědět do středy do 16 hodin, ráda je pro vás koupím. Návrat do Prahy na Černý most v 18.05

Waše Wičanhpi (wicanhpi@seznam.cz)

Kolik je jedna plus tři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
David K. 2
Klára1
Lili1
Awačin1
Milan1Zni to bajecne! Zel, mozna nakonec budu muset odvolat ucast (na 50% - dal bych vedet alespon tyden dopredu). Pardon:-(
Okeya1
Wičanhpi1
celkem:8