Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Mapování šelem v Beskydech 2012

(aktualizováno 20.2. 2012)
Zpráva » Pozvánka
20. 2.: Hau kola, plánované mapování šelem o tomto víkendu na Pasíčkách zrušeno!

Mapování šelem

Vzhledem k nízkémo počtu zájemců byla akce na Pasíčkách zrušena. Přihlášení účastníci však rozhodně o nic nepřijdou, již se jim ozval Hočhóka a akce proběhne trochu jinak, než bylo původně plánováno.
 
 
Mít oči jako rys, sílu jako medvěd a vytrvalost jako vlk… to by si přál nejeden z nás. O r.1984 vyráží na konci února desítky dobrovolníků do beskydských kopců, aby ve sněhu našli nenápadné známky přítomnosti rysů, vlků či probuzených medvědů. A již pár let se připojují i woodcrafteři z celé ČR.  Buďte  24.-26.února 2012 mezi nimi !
 

Místo konání

Základnou nám bude chalupa PASÍČKA (patřící ostravskému DDM) naVyšních Mohelnicích, nedaleko  beskydského Zlatníku, což je horní konec dlouhé obce Krásná (Loc: 49.5201686 N, 18.4874553 E) – mj. zde probíhal jeden běh náčelnických zkoušek.  Přesný popis trasy zašlu na vyžádání přihlášeným zájemcům.

Na Pasíčku se dostanete pěšky ze Zlatníku (2,5 km po zelené značce směr Vyšní Mohelnice- Těšiňoky). Pokud některá skupina přijede vlastním autem (což je vzhledem k odlehlosti základy celkem doporučováno, stejně jako nezbytná zimní výbava vozu do hor), prosím,

aby to uvedli v přihlášce – usnadní to plánování tras.  Místo dojezdu autem upřesním – buď Zlatník, nebo až k chatě (příjezd „spodem“ od přehrady).

Budeme se pohybovat v nejvyšší části CHKO Beskydy, kde se najde jak kousek pralesa, tak stopy rysa.  K tomu lze jako prémii najít třeba stopy jeřábka, teřeva či slyšet v noci puštíka bělavého …

Program

Tradiční - v pátek začínáme po 20 hodině, kdy proběhne jakési úvodní školení a rozdělení tras. Možná opět zařadíme i něco o sovách.
V sobotu ráno pak ve dvojicích, trojicích vyrazíme stopovat – předpokládaný návrat do setmění. Večer bude věnován rekonvalescenci, diskuzi o výsledcích, volné zábavě případně filmům o šelmách, Beskydách apod.  V neděli je možno vyrazit třeba shlédnou východ slunce na Lysé hoře – kdo viděl v zimě vstávat slunce nad Tatrami, ten si na tom snad vypěstuje závislost.

Vybavení

Pokud nedojde k výraznější oblevě, budou nezbytné sněžnice (doporučuji k nim přibalit i hůlky!) - některé trasy lze absolvovat na běžkách či skialpech. Dále zápisník, fotoaparát, měřítko (skládací či svinovací metr). Nadšenci si mohou přibalit alespoň kilo (či tři)  sádry, kelímek a flašku s vodou na odlitky. Užitečná bude i mapa Moravskoslezské Beskydy (KČT č. 96) a GPS (pro lepší lokalizaci nálezů).

Stravování z vlastních zdrojů nebo v místních krčmách. Na základně bude k dispozici čaj; v sobotu večer polévka (tradiční kyselice či jiná hustou). Účastnický poplatek bude záviset na počtu přihlášených, abychom zaplatili pronájem chalupy ( celkem 3000kč).

Ubytování

ve vlastním spacáku na posteli (relativně v teple) či matraci na zemi. Popis cesty obdrží  přihlášení mejlem. Nezapomeňte přezůvky.
 

POZOR !  V případě, nepříznivých klimatických podmínek nebo nízkého počtu zájemců (méně než 6) se akce nekoná ! Pokud nás bude málo, je možný přesun na jinou ( menší a levnější základnu).

Přihlašujte se v přihlašovadle  nebo mejlem.

Na setkání na vlčích stezkách se těší

Jiří Lehký – Hočhóka (stojivkruhu(zavináč)seznam(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna plus čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.