Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Odhalení pamětní desky M. Seifertovi - zakladateli LLM

(aktualizováno 17.1. 2012)
Zpráva » Pozvánka
V pátek 20. ledna 2012 v 16.30 bude v Sušici na ZŠ na Komenského 59 slavnostně znovuodhalena pamětní deska prof. Miloše Seiferta – Woowotanny, zakladatele Ligy lesní moudrosti a průkopníka woodcraftu u nás.
Miloš Seifert zemřel osamocen v Bechyni 3. 12. 1941 v péči své sestry a veškerý svůj majetek odkázal organizaci Milíčův dům, která se věnovala péči o chudé děti. S jejím zakladatelem, Přemyslem Pitterem, M. Seifert spolupracoval a také někteří woodcrafteři se podíleli na organizaci aktivit pro Milíčův dům (např. akce Zámky). Tato organizace měla velký význam během války (péče o židovské děti aj.) i v několika následných letech po skončení války (péče o židovské děti vracející se z koncentračních táborů a zároveň o děti po odsunutých Němcích), po komunistickém převratu byla zrušena a později obnovena ve Švýcarsku po emigraci P. Pittera.
Po obnovení LLM v roce 1990 na oplátku získala liga přičiněním woodcrafterů Eugena Scharta a Zdeňka Teichmana – Atahualpy do kolébky dar od švýcarské organizace Milíčův dům. Jednou z podmínek daru bylo i pořízení pamětní desky M. Seifertovi.
V roce 1991 byla tedy deska slavnostně odhalena. Bylo domluveno, že deska bude umístěna v Sušici na „rodném domě“ M. Seiferta, majitel domu však záhy zjistil, že dům byl postaven až po válce a tedy nemůže být rodným domem M. Seiferta, a desku nařídil sundat. Nakonec se vyjasnilo, že dům byl postaven na místě bývalého rodného domu M. S., deska však skončila na fasádě místní základní školy, kde M. Seifert působil nějakou dobu jako učitel.
 
Po několika letech byla v rámci rekonstrukce školy deska sundána. Díky zájmu místního muzea a zejména přičiněním sušických skautů byla deska opět nalezena a opravena a bude znova vystavena na budově školy ZŠ. Její slavnostní znovuodhalení proběhne 20. ledna 2012.
Až pojedete přes Sušici, zastavte se i zde.
 
Ti, které by blíže zajímaly aktivity Přemysla Pittera, mohou 19. ledna 2012 navštívit přednášku „Děti pražské periferie a jejich zachránci“ v Národním pedagogickém muzeu ve Valdštejnské ul. 20 v Praze.
foto  foto

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.