Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy
Přihlašovadlo
17 (maximum: 25)17 / 25
Seznam účastníků

Vzpomínkový večer na Woowotannu – Miloše Seiferta

(aktualizováno 3.1. 2012)
Zpráva » Pozvánka
 
V brzké době si připomeneme hned dvě kulatá výročí související s osobností prof. Miloše Seiferta – Woowotanny, průkopníka lesní moudrosti v Čechách a na Slovensku – začátkem prosince 70. výročí úmrtí a začátkem ledna 125. výročí narození (8. 1. 1887  – 3. 12. 1941). Vskutku příležitost vzpomenout na člověka, bez kterého by měl woodcraft v našich zemích nepochybně jinou podobu, pokud by vůbec existoval.
 
Miloš Seifert byl pedagog, spisovatel, překladatel a především neúnavný propagátor hnutí lesní moudrosti, zakladatel Ligy lesní moudrosti (1922), autor základní příručky woodcraftu tehdejší doby Přírodou a životem k čistému lidství a řady dalších děl. Přírodovědec, učitel, ekolog, pacifista, který celý život zasvětil výchově mládeže s nadějí, že mladá generace vychovaná v duchu junáctví a lásky k přírodě bude umět vyvést svět z neustálého koloběhu nesmyslných válek a celkového úpadku světa.Seifert
Řada jeho úvah a názorů dnes působí utopisticky, mnohé z jeho obav se bohužel vyplnily, na druhou stranu řada jeho snů se uskutečnila. V mnohém se společnost změnila, v mnohém zůstává stále stejná. Proto si Seifertovo dílo zachovává aktuálnost i v dnešní době.
 
Ačkoliv dílo Miloše Seiferta včetně jeho překladů knih E. T. Setona aj. autorů do češtiny ve své době ovlivnilo obrovskou spoustu lidí, bylo nedílným myšlenkovým základem tehdejšího a samozřejmě i pozdějšího junáctví, skautingu nebo trampingu, dnes jej zná málokdo, členy LLM nevyjímaje. Pro představu se můžete začíst do článků Myšlenkový svět Miloše Seiferta a Nejsnílkovatější snílek na našem webu v části Historie.
 
Chcete-li se o Miloši Seifertovi a jeho díle dozvědět něco více, udělejte si čas 6. ledna 2012 navečer a přijďte na vzpomínkový večer na Woowotannu – Miloše Seiferta, pořádaný Ligou lesní moudrosti. Na programu bude krátké seznámení s životem  a dílem Miloše Seiferta, a čtení z vybraných děl a prohlížení historických materiálů (Biminiji – František Kožíšek, Logan – Martin Kupka, Kamila Lunerová ad.).
 
Setkání proběhne 6. 1. 2012 v 18.30 ve Woodcrafterském centru (klubovna kmene Walden), Zikova 7, Praha – Dejvice. Pokud byste se chtěli zapojit s nějakým dalším příspěvkem do programu, určitě vás uvítáme, hlaste se na nacelnik@woodcraft.cz.
 
V sobotu 7. 1. pak zájemci mohou jet na vzpomínkovou výpravu k hrobu M. Seiferta v Bechyni. Plánuje se společná cesta autobusem z Prahy Florence. Autobus odjíždí v 9.05 hod. a do Bechyně přijíždí v 11.40 hod. Ať pojedete jakkoli, sraz k akci je v 11.45 hod. na autobusovém nádraží v Bechyni. Počítáme s krátkou pietní akcí u hrobu a ostatní dohodneme na místě.
 
Těšíme se na setkání,  s modrou oblohou,
 
Kamila Lunerová a Martin Kupka – Logan

Komentáře, diskuze

28.11. 2011 9:17
David
Rád bych se zeptal . zda se o následujícím víkendu 3.12. chystá někdo k návštěvě hřbitova v Bechyni ? Dík David
29.11. 2011 21:40
Logan
Ahoj Davide, patrně se nikdo teď o víkendu do Bechyně nechystá. Biminiji ale navrhnul vydat se tam v lednu, až bude po svátcích. Dohodneme termín a dáme tady v diskuzi a na webu vědět. Logan
30.11. 2011 16:19
David
Děkuju za zprávu. D.
17.12. 2011 22:25
Biminiji
Davide, viz můj příspěvek vložený před chvílí.
Biminiji
17.12. 2011 22:23
Biminiji
Ahoj Davide (i ostatní).
Měl jsem takovou myšlenku, zopakovat společný výlet woodcrafterů k Woowotannově hrobu (po 25 letech).
U příležitosti 100. výročí narození se nás 9.1.1987 do Bechyně vypravilo 16. Po vzpomínce na hřbitově (za stálého sněžení) jsme se odebrali do salonku v restauraci na náměstí a diskutovali o Woowotannovi i lesní moudrosti (pod dohledem StB, jak jsme se pak dozvěděli).
Z těch 16 již 5 nežije (Atahualpa, Ink, Mahykan, Toník Haas, br. Vacek - Šaman), tři jsou již dost pokročilého věku (Hehun, Zářka a Eugen Schart). Těch zbylých 8 (Hiawatha, Oskenonton, Řešetlák, Logan, Strunka, Tiki, Sinamatha a já) by se tam teoreticky vypravit mohlo, ale vedle Logana netuším, kdo by měl zájem. Vůbec jsem neměl čas ty lidi oslovit. Samozřejmě kdokoli další by byl vítán.
Jako optimální datum bych viděl sobotu 7.ledna, hned po tom vzpomínkovém večeru. Jsem ochoten vzít auto a do něho 4 další osoby.
Jsi-li schopen a ochoten udělat té hurá-akci nějakou propagaci, budu vděčen.
S modrou oblohou
Biminiji
17.12. 2011 22:55
Logan
Připojuji se k diskusi. Co kdybychom jeli vlakem z Prahy? Logan
23.12. 2011 16:44
David
Ahoj Biminiji,Logane a ostatní.
Pod dojmem uplynulého týdne se mi ještě víc než předtím zdá , že připomínání má velký smysl. Myslím , že tohle výročí ke zopakování akce , kterou zmiňuješ rozhodně vybízí. Termín 7.1.12 se mi taky jeví jako příhodný. Zkusím ten nápad ještě trochu rozvést a vyvěsím na stránkách Ligy, ač řada lidí, které jmenuješ je zřejmě pravidelně nenavštěvuje.Připojuji se k Loganovi co se týče vlaku,pokud
by byl pro zájemce limitní čas /1 cesta asi 2,5 hod/ mohu i já nabídnout auto. David
31.12. 2011 13:38
Hukwim, náčelník kmene Wahpeton
Dodnes přihlášeno jen 11 osob! Nezájem? Uskuteční se setkání? Není stanovena hodina!
1.1. 2012 22:44
Kamila
Setkání bude v 18.30 v klubovně Waldenu.
3.1. 2012 20:36
Logan
Milí přátelé! Pokud máte zájem zúčastnit se sobotní (7.1.) akce u Seifertova hrobu v Bechyni, využijte autobusového spojení z Prahy Florence. Autobus odjíždí v 9.05 hod. a do Bechyně přijíždí v 11.40 hod. Ať pojedete jakkoli, sraz k akci je v 11.45 hod. na autobusovém nádraží v Bechyni. Počítáme s krátkou pietní akcí u hrobu a ostatní dohodneme na místě. Logan
3.1. 2012 20:54
Logan
Mám radost, že o páteční akci je slušný zájem. Pouze Hukwim a Sokol mi zaslali informaci o tom, co by rádi přečetli a diskutovali. Nicméně předpokládám, že i většina z vás, ostatních, nějaký úryvek ze Sifertových textů máte a podělíte se o něj. Půjde tedy o spontánní čtení a diskuzi. Po úvodní informaci o životě a díle Woowotanny. Těším se na setkání. Logan
16.6. 2013 22:50
Jana Bernhardtová
Vážení přátelé. Před časem jsem nalezla v Bechyni na starém hřbitově hrob Miloše Seiferta. Jméno Setonovo mi není neznámé, o Lize Lesní moudrosti jsem také slyšela. Postála jsem u hrobu s úctou a chtěla jsem to zopakovat i letos. Bohužel, pomník jsem tam nenalezla. Obávám se, že v této době neúcty ke všemu, byl asi odcizen.Je mi to líto.Zdravím vás všechny.
Jana Bernhardtová.

Kolik je sedm plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Josef Bláha - Řešetlák1
Plzeň2od Vokouna
Dodýš1
Vokoun1
Ablákela1
Mája1
Hukwim1
Tokaheya1
Bobo1
Hošna1
Logan1
Škarman1
David K. 1
Willy1
Aki1
Kamila Lunerová1
celkem:17