Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Knihy a přednášky Martina Mykisky

(12.1. 2009 12:26)
Na podzim loňského roku vyšla nová kniha cestovatele Martina Mykisky, nazvaná Jižní Amerikou přes Patagonii k Orinoku.

Kniha vychází z osmiměsíčního putování po Chile, Argentině, Uruguayi, Bolívii, Peru, Ekvádoru, Venezuele a Kolumbii a opětovných návratů do Jižní Ameriky. Volně navazuje na knihu "Jižní Amerikou přes stolové hory do Bolívie".

Osm zemí Jižní Ameriky projetých během osmi měsíců, trasa dlouhá cca 26 000 km, uskutečněná převážně stopem a v přírodě, ale i po tamních velkoměstech, pěšky. To jsou výchozí podmínky pro poměrně ucelené poznání Jižní Ameriky. Během četby se čtenář dostane vysoko do hor, ke krásným jezerům, na pouště i do pralesů, mezi dosud málo civilizované indiány Ekvádoru či Venezuely, ale také do nitra drsné Patagonie, k jejím slavným skalním štítům, do větrných plání nebo k chilským rybářům plavícím se labyrintem kanálů. Nechybí dobrodružství pod nejvyšším vrcholem Ameriky Aconcaguy, při výstupech na několik sopek, z putování k nejjižnějšímu bodu kontinentu „až na samý konec světa“ či při snovém toulání v kolumbijských horách nebo při brodění se vodou v nočním zatopeném pralese venezuelské Amazonie. Autoři pátrali po stopách Inků v Peru - až do bájné Vilcabamby, anebo po stopách pravěkých lidí v Argentině, stejně jako po přítomnosti českých krajanů v Jižní Americe. Na cestách ovšem především potkávali mnoho obyčejných lidí, kteří dvěma osamělým poutníkům často pomohli, vzali je mezi sebe nebo prostě vyšli vstříc, a tak jim umožnili nahlédnout do svých životů a tím poznat pravou Jižní Ameriku.
Knihu rozšiřují reportáže, které vznikaly během následných návštěv Jižní Ameriky. Kniha má 192 stran textu proloženého celkem 150 černobílými fotkami a dvěmi stovkami pérových kresbiček ilustrátora Lukáš Bačy, 80 stran barevné fotografické přílohy a na předsádkách přehledné situační mapy.

Za zmínku stojí i dříve vydané Martinovy knihy, jako např. Byl jsem rok v Antarktidě (o drsné, ale krásné polární přírodě a ročním pobytu tří mužů tam - jméno Jarda Pavlíček a základna na ostrově Nelson jsou mnohým z vás jistě povědomé), Po zamrzlé řece do nitra Himaláje (nejen o dobrodružné cestě po ledu, ale i o životě obyčejných lidí v zapadlých vesničkách, samotách a klášterech skrytých v nitru Himálaje), Pět měsíců v Himaláji aneb Ladak očima české rodiny (nejen pohled cestovatele a dobrodruha Martina, ale i jeho ženy a dětí) a další.

Více informací najdete na stránkách www.mykiska.cz .

Osobně se pak můžete setkat s Martinem Mykiskou na jeho přednáškách.
Nejbližští termíny přednášek jsou:

* *Jižní Amerikou: Andy od severu k jihu - 14.1. 2009 od 17 hodin, Knihovna Zbiroh
 http://www.zbiroh.rokycansko.cz/index.php?page=aktualitka&id=424

*Venezuela: Proti proudu Orinoka - 5.2. od 18.30 hod, Karavanseraj, Praha
 
http://www.hedvabnastezka.cz/rady/program-klubu-cestovatelu-1

S modrou oblohou
Eva Beránková

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.