Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Cyklojízdy

(16.9. 2008 14:05)
Cyklojízdy jsou spanilé barvité jízdy cyklistů, koloběžkářů, bruslařů a dalších bezmotorových prostředků městem, které vyvolávají v ulicích vlnu pozornosti.

Pražské cyklojízdy jsou především:
* Oslavou svobodného pohybu po městě, festivalem, setkáním, příležitostí zažít pražské ulice na chvíli jinak.
* Podnětem k širší diskusi o cyklistice jako o zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě.
* Jasnou podporou a silným argumentem pro ty, kdo za městskou cyklistiku lobbují na magistrátu a dalších úřadech.

Cyklojízdy se pohybují pomalým tempem po nenáročné trase, aby se mohly zúčastnit i děti a fyzicky méně zdatní lidé. Jsou bezpečné - cyklojízda vytváří bublinu, která chrání své účastníky před automobily. Další informace naleznete na stránkách www.cyklojizdy.cz .

Hlavním cílem pražských cyklojízd je vyvolání širší diskuse o cyklistice jako zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě. Cyklojízdy jsou zároveň jasnou podporou a silným argumentem pro ty, kdo za městskou cyklistiku lobbují na magistrátu a dalších úřadech. Díky tomu mohou pomoci podstatným způsobem urychlit změny v přístupu k cyklistice a jejímu vnímání jako plnohodnotné součásti dopravního systému. To se pak přirozeně projeví i při plánování dopravích opatření, výstavbě komunikací či územním plánování, kdy na cyklisty bude systematicky pamatováno.

 Pravidla cyklojízdy:
* Nechceme být agresivní. Nejsme tady proti automobilům, ale za kola a příjemnější město. Na řidiče automobilů nechceme křičet a budeme se k nim chovat slušně za všech okolností! .
* Jsme ohleduplní. Čelo cyklojízdy zastavuje na semaforech a dává přednost chodcům a MHD. Stejně tak automobilovou a jinou dopravu neomezujeme více, než je nezbytně nutné. .
* Nikdo nesmí předjíždět čelo cyklojízdy a neměl by zaostávat za jejím ocasem. .
* Jedete-li uvnitř cyklojízdy, nemusíte se o nic starat, pouze se snažte držet pohromadě a cyklojízdu netrhat. .
* Kvůli bezpečnosti účastníků (po dohodě s policií) porušujeme některé předpisy. Nebylo by bezpečné ani praktické, pokud bychom skupinu dělili zastavováním na semaforech nebo dáváním přednosti chodcům a automobilům, a pouštěli je tak mezi sebe. .
* Nejezdíme po chodníku a tramvajovém pásu. .
* Ani na cyklojízdě nezapomínejte na blikačky a další povinnou výbavu. Dětem patří přilba. .
* Dbejte prosím na to, abyste se podle pravidel chovali Vy i lidé kolem Vás.

Cyklojízdy se konají i v dalších městech. V Brně a v Plzni vyjedou 17.9.2008 a v Ostravě a Liberci 22.9.2008. Podrobnější informace najdete na výše zmíněných stránkách www.cyklojizdy.cz .


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět krát devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.