Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

New Lakota Dictionary

(10.8. 2008 16:26)

Rádi vám oznamujeme, že právě vyšel New Lakota Dictionary (Nový lakotský slovník). Tento Lakotsko-anglický a anglicko-lakotský slovník zahrnuje 20 tisíc hesel a přes 40 tisíc příkladových vět, které obsahují velké množství kulturních informací. Slovník je vyvrcholením usilovné dvacetileté práce a při sběru jazykového materiálu bylo konzultováno přes 300 rodilých mluvčích.

Z hlediska pravopisu a překladových definic se jedná o vůbec první spolehlivý slovník tohoto jazyka v historii. Přes 6 tisíc hesel se nevyskytuje v žádném z předchozích lakotských slovníků. Nový lakotský slovník také obsahuje odkazy na nářeční varianty čtyř dakotských nářečí.

Výňatky z rezcenzí

"Nový lakotský slovník je průlomovou prací v oboru studia domorodých Američanů ... přináší naprosto nový pohled na jednotlivá nářečí tohoto jazyka a jejich historický vývoj ... opravuje mnoho chyb a omylů předchozích lexikálních a gramatických prací ... jde o velmi záslužnou a inovační publikaci."
William K. Powers

"Konečně slovník, na který se můžeme po všech stránkách spolehnout. Je spolehlivý nejen po stránce jazykové, ale i kulturní."
Ben Black Bear, Jr.

"Tento slovník je užitečný nejen pro studenty lakotštiny, ale i pro nás, domorodé učitele."
Delores Taken Alive

"Toto je lakotský slovník, na který lingvisté a učitelé tak dlouho čekali ... je to monumentální dílo ... založené na důsledném a foneticky správném pravopisu ... nesrovnatelně nejlepší lakotských slovník, který ostatní slovníky předčí z hlediska použitelnosti v 21. století i v ohledu na lexicografické pokrytí a gramatickou správnost."
Willem de Reuse

Slovník lze objednat na této adrese:
http://stores.languagepress.com/Detail.bok?no=35
Jan Ullrich

Komentáře, diskuze

1.7. 2015 23:10
Tereza
Dobry den. Netusite, jak se v lakotstine prelozi ,,ta co málo mluví"

Děkuji 😊

S pozdravem

Tereza
18.7. 2017 12:39
Talka
Odkaz už bohužel nefunguje,nevíte,kde by se slovník dal sehnat? Děkuji
Talka

Kolik je tři krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.