Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Na Kosím potoce byl vysazen ovocný sad

(4.6. 2006 22:47)
Zpráva » Fara Kosí potok

Sad byl založen roku 2005 na pozemku 999/1 o výměře 4 240m čtverečních, v katastru Hostíčkov, který měla LLM pronajatý od PF ČR. V Roce 2006 se stala LLM vlastníkem tohoto pozemku. V této době činí již plocha pozemků v lokalitě Caltov na Kosím potoce v majetku Ligy cca 15 ha.

Dle historických katastrálních map, které jsme získali v archivu MV ČR, byl uvedený pozemek využíván ne jako louka, jak je tomu dnes, nýbrž jako pole. Pravděpodobně proto, že je nejslunnějším pozemkem v okolí. To nás vedlo k úvahám o jeho specifickém využití. Blízkost včelích úlů také pomohla při rozhodnutí vybudovat sad.

Sad byl založený s cílem posílit rozmanitost v údolí a navázat na tradici hospodaření v kulturní krajině. Snahou bylo, se zaměřit i na pěstování krajových odrůd.

Sad vznikl díky dárcům sazenic (uvedeným v tabulce k rozmístění sazenic v sadu) a dobrovolnické práci členů LLM. Finančně jeho výsadbu podpořil krom LLM i kmen Walden ze svých dotačních a grantových smluv, které uzavřel s MHMP a MČ Praha 6. Použité zelené individuální oplocenky pro sazenice byly sebrány se souhlasem E. Lešáka, revírníka LČR od uhynulých vysazených lesních stromků.

Krajové odrůdy jsou zařazeny do systému genových rezerv a podléhají ochraně státu. LLM uzavřela smlouvu s odborem ŽP v Tachově, kde se zavazuje ke způsobu jejich pěstování.

Na letním táboře LLM máme přislíbené povídání s Ing. Šrámkem o pěstování, střihání a roubování ovocných stromů, stejně tak i o způsobech získávání oněch zmíněných krajových odrůd.

Ještě jednou děkuji všem, kteří se podíleli na tomto krásném díle.

Aleš Sedláček - Tokaheya

mapa sadu: sad.jpg (195 kB)
vysvětlivky: sad.xls (17 kB)

foto01 foto01 foto01 foto01 foto01 foto01 foto01 foto01

Aleš Sedláček - Tokaheya (A(tečka)Sedlacek(zavináč)tribar(tečka)cz)

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři krát dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.