Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Zprávy

Pomozte ohrozeným dravcům!

(12.4. 2005 16:03)
Milí přátelé,

obracíme se na vás s prosbou o pomoc. Pro duben máme velmi malý počet strážců na Akci Falco. Všichni chtějí hlídat jen za pěkného počasí a hlásí se na červen a červnec, kdy už se v podstatě nehlídá. Prosím vás proto o zmobilizování svých přátel a známých. Pokud vy sami nemůžete jet, snažte se svým kamarádům a známým vysvětlit o co v Akci Falco jde a v čem je důležitá. Případné dotazy vám rádi zodpovíme nebo na ně najdete odpověď na webu KODAS ( http://kodas.detizeme.cz/ ), kde je také el. přihláška. Všem předem děkuji za upřímnou snahu udělat něco pro záchranu ohrožených dravců. David Poláček KODAS DZ

Akce Falco ? projekt strážení hnízd ohrožených sokolovitých dravců ve volné přírodě ? postrádá pro období měsíce dubna dobrovolné strážce. Každý rok probíhá tato akce od dubna do června. Dobrovolní strážci však každoročně upřednostňují strážení za příznivějšího počasí a hlásí se na teplejší jarní měsíce. Ale právě období na samotném začátku jara je pro ochranu ohrožených dravců klíčové. Sokolí pár nemá do vylíhnutí mláďat vytvořenou dostatečnou rodičovskou vazbu ke své snůšce a k jejímu opuštění tak může dojít i při jinak bezvýznamném vyrušení. V měsíci dubnu se do po zimě do hnízdních lokalit vrací krom sokolů také odpočatí turisté a sportovní horolezci. Dravci jsou tak ze strany člověka vystaveni velkému tlaku. Důsledkům tohoto tlaku se snaží předejít ochránci přírody z řad dobrovolníků, kteří se ve skupinách střídají pod hnízdem v týdenních turnusech. Každý rok se tak daří přispět k vyvedení několika mláďat, která by jinak byla rodiči opuštěna nebo skončila v rukách překupníků. Zejména na měsíc duben stále hledáme další dobrovolníky, aby i letos byla Akce Falco úspěšná a ohrožení sokoli mohli nerušeně vyvést svá mláďata.

Cílem Akce Falco, která je organizovaná Klubem ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země, je chránit hnízda vzácných dravců před vykradením překupníky. Díky úsilí mnoha dobrovolníků se za patnáct let trvání této akce podařilo zachránit mnoho vzácných dravců, kteří by jinak zahynuli nebo přišli o svou svobodu. Akci Falco můžete podpořit také finančně převodem na účet: 170 244 366 / 0300 u Poštovní spořitelny.

Hlásit na akci se můžete stále na adrese:
Ivo Páral
683 51 Holubice 258
email: akcefalco@email.cz
mobil: 605 468 263


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je pět plus dva ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.