Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Woodcrafteři pomáhají

(25.3. 2020)
Stalo se » V LLM

Mapujeme, jak naši členové pomáhají ostatním. A není toho málo. Podívejte se na pár příkladů, jak se woodcrafteři zapojují.

Ať už se jedná o pomoc plynoucí ze zaměstnání nebo o dobrovolnickou aktivitu, lidé z LLM bojují proti pandemii.

Robert Zika z kmene Tussilago:

„Pracuju na infolince pomoci občanům. Dnes jsem vyřídil 48 dotazů na nejrůznější témata související s koronavirem, včetně několika seniorů. Kontaktují nás přes linku 1212.“

Alžběta Suská - Ičunk ši jako dobrovolnice v nemocnici v Hustopečích měří na příjmu teploty.
Pomoc ostatním není ale nic výjimečného, neboť dle slov náčelníka kmene Vlků Járy Suského – Vlka se dá říci, že všichni žijí v Moravském rodovém zřízení, takže to, že například nakupují i sousedům (ti pohyblivější), je úplně normální.
 
Drtivá většina z náčelnictva kmene Kruh se zapojuje do různých dobrovolnických aktivit, ať už do šití roušek, roznosu jídel či asistování. Jonáš Paleček, který je druhým rokem studentem medicíny, jezdí se sanitkou a odebírá klinické vzorky potenciálně infikovaných lidí.
 
Marta Paráková – Sněhurka nám poslala pozdravy a přiložila zprávu:
„Já tu na naší  samotě nemohu udělat mnoho, ale mám tu alespoň  takovou malou domácí školu a v ní tři  žáčky a jednoho do školky. K vnoučatům jsem přibrala klučinu stařičké sousedky. Je to druhák. Jeho babička má 82 let maminka je z Ukrajiny a tátu má žel  už  na druhém břehu. Tak máme práci s češtinou. Skřítkové se snaží a taky pomáhají.“
 
Ovšem nejvíc aktivit směřuje k šití, v němž jsou woodcrafteři opravdu zběhlí. Jak nás informoval Ablákela, náčelník Činčapi Wakhan He z Mníšku pod Brdy, jejich členové se zaobírají hlavně šitím roušek všech barev a tvarů. Není tomu ani jinak ve Wanagi Oyate, kde u Yučikaly a Lesničky vystřídalo počáteční šití roušek nynější šití návleků na infekční oddělení do čáslavské nemocnice. Ostošest šije i Radka Kopřivová ze Strážců údolí.
 
Zprávy o šití roušek k nám také doléhají od našich stráží. Kája Kupková šije roušky již sedmý den a rozesílá je po celé republice. U Náhlíků nastoupil na místo „noťase“ šicí stroj a Strunka s Martinkou šijí a šijí. Odbyt mají přes Český rozhlas Plzeň. Myslí také na své blízké jak v okolí, tak i jinde v republice. Zájem je však větší, než co stihnou našít. Iva Vilhumová – Huta nás včera ještě za tepla informovala,  že právě odnesla první várku 20 roušek do bohnické léčebny a jde na další. Přestože jí docházejí jak gumičky, tak i tkalouny, pochvaluje si, že látek má díky syslení na patchwork a indiánské košile zatím dost. Dostalo se tedy i na sousedy. 

Toto je jen malá ukázka, jak a kde pomáháte. Víme, že je Vás spousta dalších. Najdete-li chvíli, napište nám na ustredi@woodcraft.cz

Díky všem.
 
foto 10 foto 2 foto 4 foto 5
Radka Kopřivová Strunčino šicí zátiší Lesnička rouškuje Kája Kupková za strojem
foto 7 foto 8 foto 1  
Kája - již našito Kája - připraveno k expedici Iva Huta Vilhumová  
     

Marie Palasová - Máša

Komentáře, diskuze

26.3. 2020 11:09
Tuwanakha
Podle mých informací se zapojují i ti nejstarší členové LLM : Hudžin oprášil své znalosti chemie a vyrábí dezinfekční prostředky, Lída Laitová se také muže pochlubit šitím roušek pro své okolí.

Pozitivní je, že naši nejstarší neztrácejí ani humor a nadhled. Vlk (91 let) a Hudžin (88 let) se pustili i do veršovaného návodu, jak přežít epidemii:

Milé sestry, milí bratři, vir se plíží tak ho natři. A když právě nejdeš ven, k boji s ním buď připraven ! Důkladně se omývej, neprskej a nezívej. Drž se přísně dobrých rad, každý z vlády dá je rád, a až jednou vyjdeš ven, na všechno buď připraven !

Tělo denně otužuj, hygienu dodržuj. Dezinfekci užívej, venku na nos roušku dej. Roušky můžeš doma šít, s bližními se rozdělit.

Teď je ouvej, jemine! Každé zlo však pomine. Sejdeme se pospolu pěkně svorně u stolu. Do té doby, každý den na všechno buď připraven ! Těchto rad když budeš dbát, nemusíš se virů bát. Abys na vše vždycky dbal, trochu jsem to zveršoval.
6.4. 2020 18:38
Tomáš Doubek - Robur (Kruh, Ishi)
Ahoj, mnoho z vás šije roušky - ústenky a někteří si stěžují, že nemohou sehnat materiál. Pracuji v prodejně Kutil v Praze na Újezdě, s výjimkou pondělí16. března máme stále otevřeno, byť s omezenou prodejní dobou 9 - 16 hod. Stále se nám daří průběžně doplňovat sortiment, takže máme v nabídce bavlněné plátno, tkalouny, gumičky, nitě, jehly do stroje i na ruční šití. V případě zájmu o bližší informace zavolejte přímo mně na telefon 607 530 273.
Díky omezenému prodeji mám i víc času, pokud někdo organizujete nějakou dobrovolničinu, dejte mi prosím vědět. Zaregistroval jsem se v "Život 90", ale píší, že dobrovolníků mají násobně více, než potřebují.
Děkuji
Robur
www.no16.cz
607 530 273

Kolik je šest krát pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.