Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Kiwendotha 2017

(8.10. 2017)
Stalo se » V LLM » Velké Hry
Na podzimní woodcraftreské táboření se sjely bezmála dvě stovky lidí ze 13 kmenů! Není se čemu divit – proběhly zde hned tři vzrušující akce – celodenní dobrodružná hra Kiwendotha pro členy Malé lóže, náročná soutěž v nejrůznějších woodcrafterských dovednostech a znalostech Woodcraft Ranger a další den pak celodenní lukostřelecký víceboj Tawiskara.
 
Letošní Kiwendotha byla inspirována skutečnou událostí – v roce 1877 se skupina asi 700 indiánů z kmene Nez Percés pod vedením náčelníka Josefa snažila prchnout z Oregonu do Kanady. Na strastiplné tříměsíční cestě dlouhé téměř 2000 km čelili útokům americké armády i mnohým nástrahám přírody. Pod tlakem okolností se nakonec náčelník Josef vzdal i se skupinou přeživších členů kmene.
 
Malí woodcrafteři se na celý den dostali do podobně svízelné situace – z domovských týpí je vyhnali nemilosrdní běloši, v rychlosti museli pobrat vše, co by se jim mohlo na cestu s neznámým koncem hodit, po horách sehnat co nejvíce svých roztroušených koní a už rychle na cestu s americkou armádou v patách. Výprava o 700 lidech se vydala vstříc svému osudu a jen na jejich šikovnosti a spolupráci záleželo, kolik členů přežije…
 
KIWENDOTHA 2017 – OČIMA HRÁČE
Hned ráno jsme byli rozděleni do skupinek po sedmi hráčích, takový mix dětí ze všech kmenů, které se zúčastnily. Skupinek bylo asi 15, a každá z nich při do hry vstupovala s jistým nadšením, odhodláním a touhou zvítězit.
Stanoviště byla různá – od běhacích a fyzicky náročnějších aktivit, kde nejdůležitější byla rychlost, přes střílení vzduchovkou až po vaření na narychlo vykopaném ohništi z ingrediencí, které jsme si museli nakrást v lese.
Mě osobně nejvíce zaujaly stanoviště Cow Island - vaření na ohni a Průchod přes Yellowstone - vedení skupinky se zavřenýma očima. Každého může bavit něco jiného, ale myslím si, že všechna stanoviště byla povedená.
Tímto chci také poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli na přípravě hry – hráli úvodní scénku, připravovali hrací karty a koně, museli čekat na kontrolách… Je jich hrozně moc, ale doufám, že si své úkoly užili alespoň tak jako my, hráči.
 
KIWENDOTHA 2017 – OČIMA NEPŘÁTEL
Ani nepřátelé, kteří měli hráčům škodit, to neměli jednoduché. Na trase se nacházelo devět stanovišť. Na našem stanovišti měli hráči za úkol projít kaňonem, z jehož stran byli ostřelováni americkými vojáky. V lese tak propukla hadráková bitva, a přestože většina skupin v této disciplíně neuspěla, zejména mladší bojovníci odcházeli z bojiště nadšení a dychtivě vyhlíželi další stanoviště.
 
A letošní vítězové?
1.      Kmen pod vedením Nashky z Trilobitu (Kryštof, Sára, Šíma, Káťa, Zina, Matěj), kteří zachránili 570 lidí.
2.      Kmen pod vedením Ferdy z Bobrů (Kája, Ela, Róza, Jashoa, Čapápa, Žabka), kteří zachránili 560 lidí.
3.      Kmen pod vedením Brundy z Bobrů (Netopýrek, Išton, nikča, Oliver, Anička, Čárka, Kamzík), kteří zachránili 550 lidí.
 
Díky všem, kteří s velkým nadšením zdolávali nesnadné suché i mokré překážky, i těm, pomáhali se zajištěním jednotlivých stanovišť. A samozřejmě Waštélakovi a kmeni Tate Osmaka za dokonalou přípravu jejich krásného tábořiště.
Maqiyémi – Kamila Lunerová + Zuzka a Tom Lunerovi
fotofotofotofotofotoNěkdo uloupené suroviny zodpovědně hlídal...fotofotofotofotofotofoto
 
Více fotek si můžete prohlédnou v odkazu zde, snad se tam skoro všichni někde najdete :-).

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.