Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Co jsme zač, aneb mírný pokus o anketu v mezích Velkého Zákona

(30.10. 2016)
Stalo se » V LLM
fotoPřed časem jsem si při nějaké vášnivé diskuzi uvědomil, že skutečně nejsem typickým členem Ligy. Věkově výrazně zvyšuji průměr, neláká mne masové ligové táboření na Kosáku a pro naplnění své představy Lesní Moudrosti nepotřebuji spát na bizoní kůži, vlastnoručně vydělané mozkem. Přesto mne Setonovy myšlenky provázely a formovaly po celý můj život. Nicméně v posledních letech mám pocit, že bavím-li se s lidmi, po většině o generaci mladšími, o Woodcraftu, případně o smyslu a úloze Ligy Lesní Moudrosti, myslíme tím každý něco trochu jiného a někdy jsou ty rozdílné představy až zarážející.
 
Abych si v tom udělal trochu jasno, rozhodl jsem se využít letošního Sněmu zástupců LLM a uspořádat, s laskavým dovolením náčelníka, rychlou anketu. Předesílám, že jsem neměl ambici na jakoukoliv „vědeckost“ průzkumu a kdokoliv mi může oprávněně vyčíst neodbornost při výběru výrazů, hesel a formulací. Well, I did it my way – můžu jen s úsměvem poznamenat. Pro mne anketa i v tomto provedení splnila účel a na leccos vrhla světlo.
 
Průzkum se skládal ze dvou otázek : Co je pro mne osobně Woodcraft – Lesní Moudrost především?  A  - Co je pro mne osobně Liga Lesní Moudrosti a jakou má plnit funkci především?    Ke každé otázce bylo přiřazeno sedm pojmů, které měli  respondenti obodovat dle svých preferencí od max 7 bodů.  Mnohdy jistě těžká volba, neboť významy se částečně překrývají, nebo jsou naopak těžko souměřitelné. Nicméně všechny výrazy byly a jsou v různých kontextech s pojmy Woodcraft a LLM spojovány a mne zajímalo, které budou tzv. „na první dobrou“ nejvíce rezonovat.
 
Nuže, tady jsou výsledky:
Celkový počet respondentů:  28
 

Co je pro mne osobně Woodcraft – Lesní Moudrost především?

158  Celoživotní program
126  Ucelený výchovný systém
117  Mravní kodex
105  Hnutí
101  Filozofický směr
 72  Ideologie
  48  Cesta víry
 

Co je pro mne osobně Liga Lesní Moudrosti a jakou má plnit funkci především?

133  Nositel ideálů Lesní Moudrosti
132  Servisní organizace pro členy LLM
116  Hájené společenství lidí se zájmem o LM
102  Pořádání akcí
  97  Šíření duchovního poselství Lesní Moudrosti
  72  Pořádání celoligového táboření
  64  Přístup k dotacím 
 

Facit:

Dobrá zpráva je, že LLM asi přece jen nebude sekta..  :o)  a že její členové nevstupují ze zištných důvodů. No, po pravdě - nic překvapivého.

Drtivá většina respondentů vnímá Woodcraft  prioritně jako celoživotní program – 20x na prvním či druhém místě. Woodcraft jako ucelený výchovný systém vnímalo podobně důležitě už jen 9 lidí. Nicméně zaplať Bůh, alespoň pro  třetinu lidí má výchovný aspekt Lesní Moudrosti prioritu. Tak to vnímám já. Nejrozporuplnější byla zjevně otázka, zda Lesní Moudrost je, či není filozofický směr…na prvních dvou místech 5x na posledních dvou 4x.

Co se týká druhé otázky, téměř polovina lidí (13) označila na posledním a předposledním místě přístup k dotacím. Kupodivu stejný počet lidí (13) ohodnotil pořádání celoligového táboření na posledním či předposledním místě svých priorit. Jako výrazně důležité to vnímali pouze dva. To mne poněkud překvapilo, vzhledem k tomu, kolik prostoru a důležitosti bylo tomuto bodu věnováno na sněmu zástupců. Překvapivě mnoho lidí (10) chápe Ligu hlavně jako servisní organizaci pro své členy. Velmi pragmatický přístup, ale taková je doba. Přece jen nejvíce z nás vidí  Ligu jako nositelku ideálů Lesní Moudrosti (14x na prvním a druhém místě) To dá rozum, dalo by se říct. Ale není to tak jednoduché. Šířit tyto ideály by sice chtěla ca třetina (9) lidí ale zároveň 8 dalších to má na žebříčku priorit na poslední a předposlední pozici. Jak z toho ven ? Dalo by se odpovědět s klasikem: „Pravdu má náčelník…“

Ale počkat, tak to chodí u skautů, ne? No nic. Snad nejvíc mě zarazilo, že hned 6 lidí, kteří uvedli Lesní Moudrost prioritně jako svůj životní program, si zároveň kouzlo jejího poselství chtějí nechat pro sebe (opět vždy dvě první a dvě poslední pozice) Co to o nás vypovídá?
 

Mne osobně výsledky naplnily mírným optimismem. Zdá se, že se svým přesvědčením o smysluplnosti šíření ideálů Lesní Moudrosti do světa a i do naší momentálně tak mravně zdevastované společnosti nejsem tak docela osamocen, jak by se mohlo zdát.

Současná Liga Lesní Moudrosti není sekta a Bůh dá, nikdy nebude. Jen by jí slušelo, děvence naší šestadvacetileté, kdyby přestala prohlížet sama sebe v odlesku Setonovy studánky, nadechla se, pozvedla oči a porozhlédla se …zda někde někdo nežízní.

 
Tímto děkuji všem respondentům
Robin Renelt - Hledači

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři krát šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.