Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

NÁČELNICKÉ ZKOUŠKY 2016

(23.5. 2016)
Stalo se » V LLM

Nadstandardní péče zkušených woodcrafterů. (Takhle nějak si asi připadali cestující vlaku Pacific Railroad, když se dozvěděli, že s nimi v kupé sedí sám Old Firehand.)

foto

Ách-povzdech nad nádhernými mokasínami, pytlíčky, krabičkami a jinými výrobky mých kolegů. Tohle všechno zvládli za dva dny vyrobit?

Čas, který jsem věnovala studiu. Po dlouhé době jsem studovala pod vedením lidí, kteří skutečně žijí to, co učí.

Elegantní indiáni na náčelnickém plese. Ještě stále nemůžu pochopit, jak mne někdo mohl „donutit“ jít na ples a ještě zařídit,abych si to užila.

Lásku k místu, ve kterém žiji. Díky plnění činů jsem začala důkladněji poznávat a spojovat se s přírodou a s živočichy. Jak to, že jsem je celých 10let předtím neviděla?

foto

Noci, které jsem probděla přemýšlením o duchovní rovině woodcraftu. Jak hluboce se prolíná praktičnost Setona a myšlenky Steinera, Montessori a Komenského.

Indiánské maskování. Tak o to tu vůbec nejde. Je to sice nejviditelnější část woodcraftu, ale vlastně ta nejmíň podstatná. Je to jen nástroj, cesta, jak oslovit smysl pro krásno.

Celoživotní náplň. Taky chci uplavat 70m pod vodou jako Pony, zachránit život jako Natálka a... To mám tedy co dělat. Po dobu několika svých životů.

foto

Kontrast srubu v panelákovém sídlišti. Tenhle čin chtěl velkou odvahu.

Doteď nevím, co si o tom mám myslet. Miluji takové činy, které šokují. Ale hezky šokují.

Énergie, která sálá z přítomných lidí. Nezapomněli žít. Nutí mne to k neustálému smíchu a občas si musím popoběhnout nebo poskočit, abych ten nápor zvládla.

 

Zpětnou vazbu. Nikdo mi nikdy nedal tolik informací o mne samotné jako 

fotoSvitek březové kůry.

Knížky, které jsem si hned po příjezdu půjčila v knihovně. Četli jste již Winnipežského vlka v knížce „Zvířata hrdinové“? Čtení těch povídek nezabere moc času, ale spoustu myšlenek.

Owotanla a její uzemněné, klidné reakce. „Kde se tohle kupuje?“ „Na ohnivecké čotokvě!“ To bych si ráda koupila. Mám na to? Nejlépe bude, když se tam dojedu zeptat.

Uctu ke starším woodcrafterům. Dívám se do jejich očí a přemýšlím, které činy způsobily ty jejich jasné plamínky uvnitř nitra.

foto

ŠVP. Svitek, jeho idee a konkrétní činy doplnily náš domácí školní vzdělávací program k velké dokonalosti.

Kdo může po rodině Chmelů převzít vedení Ligy? Přála bych si, aby měli sílu a vedli Ligu svým laskavým, moudrým, pokorným a úctyplným přístupem i další volitelné období.

Yan ze Dvou divochů tam s námi nebyl, ale na příštích NZ si o něm můžeme třeba číst .

 

2. světlo. Ponořila jsem se do jeho podstaty. Hrabu se křovím, hledám hnízda a nemůžu se toho nabažit. Začínám přicházet pečlivosti a trpělivosti na chuť.

0nulovou přítomnost soutěživosti. V žádném jiném společenství jsem nezažila tak sebevědomé a přející ovzduší.

1jeden (možná dva) lidé, které jsem doposud potkala, by mi hodili lano, kdybych se řítila kamsi dolů. Ale já našla nejméně

6 dalších, kteří jsou navíc ochotni nastavit vlastní ramena, abych mohla šplhat Na horu. Děkuji.

Budu-li mít možnost zúčastnit se NZ 2017, budu to považovat za velké štěstí. Vzhledem ke konečné číslici letopočtu tam bude nejméně jeden další člověk, o kterého se budu/budete moci, na své životní cestě, opřít.

 
 
 
Irena Pešoutová, rod ze Želichova

Komentáře, diskuze

24.5. 2016 22:49
Libor
Wašté! Moc pěkně si to napsala! Dík
26.5. 2016 10:23
Maqiyémi
Ahoj Irčo, díky za krásně napsaný souhrn dojmů z náčelnických zkoušek. Pro váhající zájemce to budiž pozvánkou pro následující rok.
16.8. 2016 13:39
Irí
Irčo, dík! Moudrá jsi a máš dar slova :-) Kleplas´ hřebíček na hlavičku. Je vidět, že "čerstvá krev" v Lize přináší své pohledy, jimiž se dá inspirovat. A pramínky, z nichž se dá napít. S dovolením si to vytisknu do deníku. Je to nepatetické, není to agitka, přitom to vystihuje podstatu ligového společenství. To proč spolu držíme a pečem a proč nás to naplňuje i obživuje.

Kolik je čtyři krát devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.