Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Setkání náčelníků a ohnivců

(23.11. 2015)
Stalo se » V LLM

  Hned na úvod nás potkala řada nepříjemností a nevydařených přestupů v rámci vlakové přepravy. O to větší pak následovalo překvapení, když jsme se neobjevili ve Skleném nad Oslavou, ale na letišti v Káthmándú. Uvítaly nás dvě krásné a velice milé letušky, které nám ihned začaly vysvětlovat, jaká nás čeká túra.

A nejen tak ledajaká, ale výstup na nejvyšší horu světa!foto

Ve dvojicích jsme se dohodli, kdo bude sir Hillary a kdo se ujme role šerpy Tenzinga. Krátce po rozdělení našich dobrodružných charakterů jsme započali výstup. Cesta nám ubíhala hladce a přinášela mnohá setkání s místními obyvateli himálajských velehor, šlo vždy o velmi milé a pohostinné lidi, kteří nám nabídli něco dobrého z místní kuchyně, ochotně poradili a zkontrolovali, zda je naše výbava pro cestu na vrchol dostatečná. V posledním záchytném bodu pod vrcholem jsme dostali kyslíkové masky - pro snazší výstup - a vlajky, které jsme na špičce Everestu zapíchli jako memento našeho úspěchu.

foto

Po úspěšném zdolání nejvyšší osmitisícovky jsme měli sraz s ostatními týmy na horské chatě v nižších polohách, kde na nás už čekalo příjemné teplo z dobře živeného krbu a výborná hostina. Když dorazil poslední tým a my jsme byli opět kompletní, zahájila Wičanhpi víkend posezením plným zpovědí o pocitech, zážitcích a postřezích z našeho dobrodružství. Páteční večer se tak nesl spíše v uvolněné atmosféře, kde se vášnivě debatovalo o tématech všech druhů a chutí. Někteří byli však příliš unaveni výstupem a omámeni horským vzduchem, takže odešli zalehnout ještě ve velmi brzké hodině, ačkoliv diskuse neutichaly.

Sobotní ráno zpříjemnila od samého počátku jemným budíčkem Lasík, která si vzala do svých rukou i rozcvičku.foto Zdánlivě jednoduchá hra molekuly představovala pro některé náročnou dřinu, ne nepodobnou pátečnímu výstupu. Dopolední program se zprvu nesl na vlně horlivé debaty, co by měl dělat ideální náčelník a ideální ohnivec. Z čehož vyšlo zcela jasné: „Není náčelníka bez ohnivce, a není ohnivce bez náčelníka“. Po tomto jasném výsledku diskuse následovala hra, na kterou bude ještě dlouhá léta vzpomínat Chirurg, který si zde vysloužil novou přezdívku Hvězdička. Ptáte se, jak to vzniklo? To byly dva týmy, kde každý dostal určité šifry, mapu a dozvěděl se, že budeme něco stavět. Co a z čeho nám zůstalo zahaleno rouškou tajemství.

fotoKaždý se tak vydal hledat to své a mezi všemi panovala telefonická debata, kde jsme si sdělovali řešení jednotlivých šifer a dalších nápověd. To mělo za následek, že mnozí z nás nacházeli rozličné předměty na bizarních místech, kupříkladu lyžařské hůlky v koruně stromu. Abychom se ale vrátili k té přezdívce, Chirurg si totiž nápovědu „V jednotě je síla“ vyložil trochu po svém. Navštívil nádraží, kde se plán na naši tajemnou stavbu měl nacházet. Že to má být v pokladně, poněkud pozapomněl. Na prvním nástupišti (v jednotě!) však objevil nakreslenou velkou hvězdu, nadšen tímto zjištěním spěchal mezi ohnivce, aby výstavba mohla okamžitě začít. Náčelníkům bylo ihned jasné, že bez vzájemné spolupráce se stavbu nepodaří uskutečnit, jen stále nebylo známo, proč si ohnivci malují na zemi hvězdu. To nás svedlo k návrhu se společně zamyslet nad celým problémem a po krátkých komplikacích s hledáním ztracené bedny jsme se mohli pustit do skutečné stavby a tou mělo být týpí. Přestože se omyl s nádražní hvězdou vysvětlil, někteří se snažili prosadit hvězdicový design i do realizování reálné stavby, to se však nakonec neuskutečnilo a vzniklo tradiční týpí z lyžařských hůlek.

Během sobotního odpoledne jsme ještě stihli sledovat online přenos Woodcraft TV, která se vysílala z Nepálu, místa našeho pátečního horolezeckého dobrodružství. Někteří z nás byli dokonce pozváni do živého vysílání, záznam z pořadu se jistě brzy objeví na internetových stránkách, tak bedlivě vyčkávejte ohlášení.

Probuzení do nádherného nedělního rána jsme doprovodili zpěvem ranní písně na břehu moře užívajíce si paprsky slunce, brilantně doplněno citátem E. T. Seton: „Lék na obloze“.

fotofotofoto

Rozcvička probíhala velmi známým týmovým třením dřev, což byla pro většinu osazenstva aktivita důvěrně známá, přesto se našli i tací, kteří roztírali oheň poprvé v životě, což nám všem udělalo velikou radost.

Na konci tohoto vydařeného víkendu se člověk mohl rozhlédnout po skupince úžasných ohnivců, skvělých náčelníků a dalších báječných lidí, kteří odjížděli s úsměvem roztaženým od ucha k uchu a tím naplnili veškerá očekávání pořadatelů této zážitkové akce.

Děkujeme!

Více fotografií a archiv Woodcraft TV

text: Silvie Přibylová - náčelnice kmene Strážci údolí
fotografie: Josef Porsch - Ablákela 

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest krát osm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.