Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Workcamp na Kosím potoce 10. 8. – 24. 8. 2014

(31.8. 2014)
Stalo se » Fara Kosí potok
S nápadem pořádat Workcamp na Kosím potoce přišla kamarádka Jana Šoupalová z dobrovolnické organizace Tamjdem. Již jednou se účastnily dvě dobrovolnice z této organizace na podzimní brigádě na faře v rámci projektu 72 hodin 2013. Dělení rolí bylo následovné. Jana a její organizace zajistí dobrovolníky z různých zemí světa a k nim koordinátorku (Janu), LLM pak zajistí stravu a ubytování. Jako ubytování posloužila waldenská část tábora. Tedy naše týpí a kuchyň. Termín workcampu jsme, prakticky, zvolili po skončení tábora. Účastníci šli do tohoto podniku s vědomím primitivních podmínek, ale s vidinou, že zažijí zajímavou práci v malebném prostředí a že se naučí i něco z woodcrafterských dovedností. Vzdělávací rozměr těchto pobytů je neopomenutelnou součástí workcampů.
Ze strany LLM jsem se na organizaci prací a zajištění podílel já a Poly. Spolupracovali jsme i s Františkem Markem a Liborem Hariněm ze sdružení Michalovy Hory, Mirkou Válovou, místostarostkou Olbramova, Ctiradem Hirschem, starostou Chodové Plané, Jaromírem Janochem, který nám seká louky i dalšími místními lidmi. Dík patří i Legolasovi  a jeho rodině za zajištění aktivní zábavy po práci a Šemíkovi za odvoz do Kořenova a práci na břehu Kosího potoka.
Režim dne byl skoro až táborový. Budíček, snídaně, ranní pracovní část dne, oběd, odpolední pracovní část dne, večeře, večerní program, společné posezení v týpí, zpěv, hodnocení dne apod. Pět dnů v týdnu se pracovalo, dva dny byly volné. Probírali jsme historické souvislosti českého pohraničí, výchovný systém v Lize lesní moudrosti, výrobu indiánských předmětů, učili jsme se rozdělávat oheň křesáním a třením dřev. Jedno nepracovní odpoledne jsme zasvětili potní chýši. Zpívali jsme večerní píseň.
Práci jsme se snažili vymýšlet tak aby byla pestrá a zajímavá, tak aby sloužila okolí i místní komunitě.
1.       Oprava hráze ligového rybníčku (pracovní název Walden Pond. Nejedná se zde o pomníček kmene Walden, ale o kultovní rybník Walden nedaleko Bostonu, kde měl svůj jednoduchý dřevěný domek Henry David Thoreau. Filozof, který ovlivnil i E. T. Setona a nejen prvorepublikové woodcraftery. Tento rybníček opravujeme ve spolupráci s místními rybáři, kteří jej osadí výpustním zařízení, odbahní a budou v něm chovat pstruhy.
2.       Úklid na loukách LLM po táboře. Oprava některých opěrek na tyče, uklízení dřeviště. Sběr popadaných stromů u Kosího potoka. Zpevňování břehu proti vodní erozi. Odvoz kontejnerů do sběrného dvora.
3.       Práce na statku u Jardy Janocha. Kydání hnoje, přesun obilí na půdu, kopání žlabu v dojírně.
4.       Odkrytí historických schodů a dlažby, pokračování stezky ke kostelu. Kdo neviděl, neuvěří. V houštinách pod farou se skrýval takovýto poklad. Fanda Marek si schody pamatoval z dětství.
5.       Oprava plotu, sekání, plení, stavba kamenné zídky na faře v Michalových Horách i u kříže a sochy sv. Josefa.
6.       Čistění a oprava stezky k židovskému hřbitovu v obci Kořen. Zakončené famózním vystoupením sušického mládežnického pěveckého sboru a hostinou v hospodě v Olbramově, kterou pro nás připravila, stejně jako stravu po celý den Mirka Válová, dlouholetá starostka, dnes místostarostka Olbramova. Mimochodem ona je prapříčinou toho, že jsme v roce 1996 na Kosí potok přišli na první zimní táboření. Spolupracovala se skauty z Prahy 6, přes které jsme měli domluvenou louku na soutoku Kořenského a Kosího potoka. Mirka je i předsedkyní Místní akční skupiny Český Západ, které je LLM členem. Již dvakrát jsme prostřednictvím MASky obdrželi dotaci na rekonstrukci fary.
7.       Sběr odpadků mezi Michalovými Horami a Hostíčkovem. Ve spolupráci s městysem Chodová Planá, který poskytl valník na sběr a zajistil následnou likvidaci.
 
Workcamp, ač jsem nebyl přítomen po celou dobu, byl pro mě zajímavou zkušeností. Myslím, že obdobná akce by se dala zorganizovat i v dalších letech. Domnívám se, že může být přínosem pro všechny zainteresované strany. Zajímavé by bylo i větší zapojení členů LLM.
Na materiální zajištění, stravu, opravy a pronájmy strojů jsme získali dotaci MŠMT na podporu přeshraničního dobrovolnictví.
 
O akci vyšel i zajímavý článek v Tachovském deníku s krásnými fotografiemi pana redaktora Hříbala.
 
kravaschody a rukavicefotocesta na valniku
fotofotofotofotofoto
 
 
Děkuji všem účastníkům za solidní odvedenou práci, našim lidem za pomoc se zajištěním.
Aleš Sedláček – Tokaheya

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je šest krát devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.