Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Trvalé bydliště Klondike

(2.6. 2012)
Stalo se » Zvenčí

Trvalé bydliště Klondike aneb kde medvědi dávají dobrou noc

Ve vydavatelství Outdooring.cz vyšla kniha Trvalé bydliště Klondike. Alena Kennedy, její autorka, v ní vypráví o své cestě za svobodným životem na Yukon, kde spolu s manželem žije ve srubu. Medvědi procházející pod oknem, jízdy se psím spřežením, lov lososů či další podobné zkušenosti známé z dobrodružných knih, se jim staly skutečností.

Životní příběh českých emigrantů, kteří žijí ve srubu na Yukonu uprostřed krásné, ale drsné kanadské přírody. Důležitou součástí jejich obživy je lov. Ať už rybaření coby živnost, lov zvěře pro upotřebení v kuchyni i odstřel medvědů nejen kvůli jídlu, ale také kvůli bezpečnosti, patří do každodenního života Kennedyho i Aleny, již trampové znají pod přezdívkou „Mývala“. Život bez elektřiny, tekoucí vody i dalších výdobytků „moderní“ civilizace je nejen výzvou k přežití v drsnějších podmínkách, ale také klidným žitím, ve kterém není místo pro hektičnost a spěch.

Alena Kennedy vás velmi čtivou a zábavnou formou nechá nahlédnout do životního stylu, o němž většina českých trampů, milovníků přírody a obdivovatelů Londonovek mohla jen snít. Zavede vás do míst, kde se dodnes jezdí po zasněžených pustinách se saněmi a psy a namísto televize je možné sledovat úchvatné divadlo polární záře. Neméně důležitá je pro Alenu Kennedy také historie - srub, v němž manželé bydlí, postavili v dobách zlaté horečky staří zlatokopové a ona sama se významně podílela na určení místa posledního odpočinku polárníka Jana Eskymo Welzela.

 
Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři plus šest ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.