Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Vzpomínkový večer na Woowotannu

(12.1. 2012)
Stalo se » V LLM
V pátek 6. ledna 2012 se v klubovně kmene Walden sešla skupina woodcrafterů a dalších zájemců na vzpomínkovém večeru na Prof. Miloše Seiferta – Woowotannu, průkopníka lesní moudrosti a zakladatele Ligy lesní moudrosti v Československu. Miloš Seifert byl velkým obdivovatelem E. T. Setona, jeho myšlenky woodcraftu se snažil přizpůsobit českému prostředí a využívat je při výchově naší mládeže, přeložil mnoho Setonových děl a otevřel je tak i našim lidem. Stál u zrodu junáckého hnutí u nás, ale pro neustálé spory s Baden-Powellovsky orientovanými skauty A. B. Svojsíka se „Zálesácká liga československá“ (později přejmenovaná na Ligu lesní moudrosti) brzy po vzniku Československa osamostatnila a šla cestou vytýčenou E. T. Setonem. M. Seifert byl několik let náčelníkem LLM a hlavním redaktorem časopisu Vatra, autorem základní woodcrafterské příručky Přírodou a životem k čistému lidství, české obdoby Setonovy Knihy lesní moudrosti, a řady dalších knih a příruček využitelných pro woodcrafterskou i jinou pedagogickou činnost.
foto  foto
Později, po letech názorových sporů s mladší generací woodcrafterů, se i ze zdravotních důvodů z LČSW (Liga československých woodcrafterů – další upravený název organizace) stáhnul a zemřel osamocen v Bechyni v roce 1941.
 
Na vzpomínkovém večeru vzpomenul v poutavé přednášce F. Kožíšek – Biminiji život a dílo tohoto mimořádného člověka, četly se úryvky ze Seifertových článků i z článků jiných autorů o M. Seifertovi.
fotofotofoto
Logan při úvodní řeči                                          Hukwim, David, Wenona,                                     Wenona a Puštík při pročítání 
                                                                     Tokaheya, Puštík, Hošna, Okeya                                      starých spisků
foto  foto foto  foto
                            Hošna a Okeya                                 Puštík a Hukwim nad               Biminiji - hlavní                           Logan  
                                                                                      starými kronikami                   přednášející
                                                                                       kmene Wahpeton
 

V sobotu 7.ledna 2012 navštívili Hukwim, Biminiji, David a Logan hrob Miloše Seiferta v Bechyni. Položili na hrob kytici z chvojí a jmelí opatřenou stuhami s textem a na hrobě zapálili pět svíček jako symbol čtyřnásobného ohně a ohně Velkého Ducha. Jménem všech přátel woodcraftu poděkovali Woowotannovi za vše co pro český woodcraft udělal a zapěli modlitbu kmene Omaha.

.
 
foto  foto    foto
                                          leden 2012                                                          listopad 1991                                
 
 
 
Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je devět krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.