Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Náčelnické zkoušky? - po dlouhé době a v novém kabátě!

(8.11. 2010)
Stalo se » V LLM
Jaké byly nové náčelnické zkoušky? Přečtěte si, jak je viděli někteří účastníci...
 
Okolo dvaceti zájemců se sešlo začátkem října 2010 v Praze v klubovně Kruhu na úvodním víkendovém semináři k náčelnickým zkouškám. Ty jsou organizovány LLM v rámci národního projektu Klíče pro život, který realizuje Národní institut dětí a mládeže ve spolupráci s MŠMT .
Po smršti přednášek a krátkého praktického úvodu do zdravovědy jsme byli proškoleni v používání e-learningu. Ten se stal hlavním informačním zdrojem a virtuálním místem setkávání účastníků i lektorů po celý následující měsíc. Zde jsme také plnili zadané úkoly a testy.
5. – 7. listopadu 2010 jsme se potkali podruhé, tentokrát na ligové chatě Fram ve Filipově Huti na Šumavě. Bloky a tužky na poznámky zůstaly v batohu – jednalo se o ryze praktickou část zkoušek. Tři týmy putovaly mezi stanovišti v okolí Kepelského potoka a musely si poradit s pěti úkoly přímo v terénu.
Silným zážitkem byla fingovaná autonehoda s třemi těžce raněnými lidmi pod převrácenou škodovkou. Amputovaná horní končetina, probodnutá břišní dutina, otevřená zlomenina nohy a hromada menších poranění a šokových stavů způsobily řádné zapocení všech členů záchranného týmu a to jsme ještě netušili, že námi vzorně zavolaná sanitka zapadne v šumavských hvozdech a my budeme muset provést transport raněných!
Navíc obědvat toho dne mohli jen ti, co zvládli v časovém limitu sestřelit šípem vybrané potraviny, vylézt si pro ně na laně do výše pěti metrů, čistým způsobem rozdělat oheň a jídlo si připravit. To vše za 1 hodinu a 15 minut. Někteří s prázdnými žaludky zdolali i zbývající stanoviště: týmové aktivity, výtvarné landartové dílo a pořízení videoreportáže, která seznámí diváky s naší organizací.
Navečer jsme se všichni sešli na tábořišti Mawadanů, kde pro nás byla připravena potní chýše a zamyšlení o obřadech.
Vrcholem večera byla opulentní hostina na Framu – polévka, pečená kuřátka, řízečky, několik druhů salátů, zelenina, štrůdly, dezert...
Příjemně naplněni i naladěni jsme shlédli videozáznamy jednotlivých týmů pořízené během dne a vyhodnotili úspěšnost našich záchranných akcí.
V neděli jsme diskutovali o našich domácích úkolech odeslaných e-learningem lektorům a na slavnostním sněmu jsme obdrželi toužebně očekávané dekrety.
Náš velký obdiv mají všichni organizátoři a lektoři, kteří do přípravy vložili maximální úsilí a na průběhu celých náčelnických zkoušek to bylo znát.
 
Ája a Toby, Okwaho
 
Co mi daly náčelnické zkoušky?
 
Když jsem se v květnu hlásil na Náčelnické zkoušky, nevěděl jsem, co mám očekávat. Ač jsem v Lize již 18 let, hodně mě překvapilo, kolik kmenů a lidí neznám. Celé školení bylo perfektně připravené a hodně se mi líbila právě provázanost s ostatními účastníky kurzu. Všichni jsme měli možnost se vyjádřit k vedení a zvyklostem v jednotlivých kmenech a to bylo hodně povzbuzující do další činnosti v našem kmeni. Náčelnické zkoušky mi také otevřely oči, co se týče kompetencí a hlavně povinností a odpovědnosti, kterou má náčelník. O to více si nyní svého náčelníka vážím. Kladně také hodnotím volnou formu předání zkušeností, co se týče obřadů v kmenech, a nezapomenutelný byl „praktický“ nácvik zdravovědy. Tento kurz bych osobně doporučil nejen aspirantům na náčelníky kmenů, ale také všem členům Ligy, kteří chtějí poznat a zhodnotit nové zvyky a vedení v jiných kmenech – tyto zkušenosti Vás i celý kmen posunou opravdu dopředu
 
Coral – Ing. Václav Svoboda, Strážci údolí
 
 
foto       foto          foto
Ranní píseň – účastníci zatím               Pinla prošpikovaný stěračem                Coral přepravuje zraněného
pouze matně tuší, co je dnešní den       skrz na skrz je po diskuzi ponechán      Netopýra s otevřenou zlomeninou
čeká                                                      svému osudu a děvčata mu alespoň      nohy
                                                              zpříjemňují poslední chvilky
fotofoto
Závěrečné zahlazení stop               Jindy zdatní lovci se navečer
                                                       spokojili i s almužnou od kamarádů
 
 
Kamila Lunerová

Komentáře, diskuze

10.11. 2010 21:49
Soraya
Tady najdete fotky z 2. části náčelnických zkoušek, které jsem fotila http://picasaweb.google.com/hana.novotn/NacelnickeZkousky#
Soraya
10.11. 2010 21:52
Soraya
Pardon přimíchalo se mi k tomu odkazu i jméno :o) toto je správný odkaz
http://picasaweb.google.com/hana.novotn/NacelnickeZkousky#
2.12. 2010 21:25
Šawonda
Přiznáváme se bez mučení, náčelnické zkoušky jsme byli připraveni absolvovat z nutnosti. Byli jsem však mile překvapeni jejich úrovní. Moc se nám líbilo nadšení všech organizátorů. Na jejich atmosféře to bylo opravdu moc a moc znát. Už je prosinec a stále ještě vzpomínáme. Zelí a Šawonda

Kolik je osm krát čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.