Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

70. výroční sněm kmene Shawnee

(30.9. 2007)
Midewiwinský kmen Shawnee ze Zábřehu na Moravě uspořádal v sobotu 22.9. 70. výroční sněm – ku příležitosti 20. let existence. Na tento sněm představitelé kmene pozvali i zástupce LLM. Měl jsem tu příležitost se na tento sněm vypravit. Za což jsem rád. Nebyla to jen příležitost poznat „sněm trochu jinak“.

Nejdřív jsem měl jet s Ablákelou, ale nakonec to dopadlo tak, že jsem jel sám s vidinou, že se snad na sněmu potkám s Hočhókou a budu tak aspoň někoho znát. Hočhóka mne ale nezklamal a tak jsme se na loučce kousek od sněmoviště potkali.

Sněm měl začít o půl pátý. A musím říct, že plus mínus minutka dvě začal. A spíše než na samotný popis sněmu, kde bych rád zmínil, že např. udílení orlích per bylo rozděleno na části po pěti lidech a proloženo vyprávěním krátkých bajek, bych chtěl napsat pár slov o tom,. co mne zaujalo či jaké byly mé celkové dojmy.

Ihned při vstupu do sněmoviště jsem si všiml zvláštní věci – a to vyznačených čtyřech světel, která byla vyznačena velmi jednoduchou malbou z různě barevné rýže (ve stylu mandaly). Každý na sněmu měl své místo a pokud patřil pod nějaký rod, seděl pod nebo u štítu svého rodu. Sněm byl dynamický a prokládaný hrami tak, aby se zúčastnění nenudili. A to je co říct, neb sněm byl ukončen něco okolo desáté hodiny večerní.

Velkým překvapením však na sněmu pro mne byla překrásná dřevěná truhla. Do ní byly postupně slavnostně předány předměty, jež měli a mají pro skauting i woodcraft cennou hodnotu. Možná, že ne tím, že by byly celé ze zlata, ale tím, jaký příběh se s nimi pojil. Co je v truhle neprozradím. Snad jen naznačím, že některé cennosti jsou opravdu vzácné a leckterý badatel v historii českého skautingu/woodcraftu by je rád spatřil. Kmen Shawnee ale nechce dané věci sbírat a uzavírat před veřejností. Chce je jen ochraňovat. A aby předměty nevzešednili, rozhodl se, že bednu otevře jedinkrát za rok. A aby to nebylo tak jednoduché, tak klíčky od bedny bude mít u sebe... Jak jsem tak poslouchal a pečlivě sledoval celé dění, nemohl jsem si v tuto chvíli nevšimnout podivného úsměvu na tváři Mičkinikwy (? Doufám, že to byl on. Jména přítomných jsem měl velký problém občas vůbec vyslovit.), který mířil přímo k místům mým a Hočhókovým... zástupce Ligy lesní moudrosti... Mičkinikwa ke mne přistoupil a slavnostně mi předal klíč od truhly. Poděkoval jsem a pochopil, že v září příštího roku se opět podívám do překrásného kraje Záhřebského. Klíč jsem uložil hned vedle klíče mi nejcenějšího – od mého domova.

Sněm utekl jako voda a byl slavnostně ukončen. Během něho se nejen hrály hry, udílela orlí pera (nikoli však dle SBK), tituly a mistrovství, ale i např. volil nový náčelník. Po sněmu nastala možnost promluvit si blíže ze Skaniatariem, který nás na sněm pozval.

Myslím si, že jsem více pochopil „specialitku“ obřadu udílení orlích per a měl možnost nahlédnout po pokličku skautského kmene, který inklinuje k woodcraftu, Lize lesní moudrosti, přemýšlí nad Svitkem březové kůry a možná že i časem se od něj setkáme mnohých překvapení. Myslím si, že je dobře, že kontakt LLM – kmen Shawnee je...

Pavel Spálený - Yučikala Wičaša

odkaz na stránky kmene Shawnee: http://www.skauting.cz/shawnee


Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je tři plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.