Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Druhý ročník Dne otevřených dveří větrných elektráren

(21.6. 2007)
foto 1V sobotu 16. června proběhl druhý ročník Dne otevřených dveří větrných elektráren, který pořádalo Hnutí DUHA ve spolupráci s provozovateli větrných elektráren a Nadací rozvoje občanské společnosti.

Akce se konala u příležitosti celoevropského dne větrné energetiky a stejně jako první ročník vzbudil i ten letošní nečekaně velký zájem veřejnosti  celkem se jej zúčastnilo na dva a půl tisíce lidí. Návštěvníci si během akce konané na deseti místech po celém Česku mohli prohlédnout útroby větrné elektrárny a přesvědčit se osobně o provozu a výsledcích těchto zařízení. Provozovatelé rozdávali publikaci o větrné energii a u některých elektráren byla prodávána trička s motivem větrné elektrárny „čistá energie“.

foto 2 Stejně jako měli téměř všichni účastníci zájem vystoupit po desítky metrů dlouhém žebříku do gondoly větrné elektrárny. Tento fyzicky náročný, ale pocitově velmi intenzivní zážitek však není možno především z kapacitních důvodů umožnit každému. Hnutí DUHA proto podobně jako loni pořádalo na svých webových stránkách vědomostní soutěž, jejíž vylosovaní výherci si mohli přivézt i doprovod. Přestože správné odpovědi na tři soutěžní otázky týkající se obnovitelných zdrojů bylo možno nalézt v brožuře Mýty a fakta, bylo správných odpovědí málo, a tak rezervovaná místa na výstup na některé lokality propadla.

Informace o konání dne byla zveřejněna na několika webových stránkách, pozvánku přinesla celá řada regionálních i celostátních novin a rádií.
foto 3
Pozitivní ohlas mezi účastníky akce i v médiích je pro provozovatele i Hnutí DUHA důkazem, že zopakovat podobnou akci i příští rok bude mít smysl. Svou účast ve třetím ročníku navíc přislíbily i české firmy, které vyrábějí díly či celé elektrárny, a přispívají tak k rozvoji tohoto, světově nejrychleji rostoucího energetického odvětví.

Martin Mikeška
Program Energie
Hnutí DUHA - Friends of the Earth CZ
Bratislavská 31, 60200 Brno

T: 545 214 431
F: 545 214 429
M: +420 603 780 670
E: martin.mikeska@hnutiduha.cz
skype: martin.mikeska
www.hnutiduha.cz

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je jedna krát sedm ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.