Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Hlavní stránka » Archiv » Stalo se

Den otevřených dveří větrných elektráren, poprvé v Česku

(25.10. 2006)

Zájemci čekají před větrnou elektrárnou v Pavlově na jihlavsku
foto č.1
foto č.2

Největší větrné elektrárny v Česku stojí v Pavlově na jihlavsku a vyrobí dost elektříny pro 2000 domácností
foto č.3

Lopatka větrné elektrárny v Pavlově měří 44 metrů
foto č.4

Jedna ze dvou větrných elektráren v Pavlově na jihlavsku
foto č.5

V sobotu 14. října proběhl, v Česku vůbec poprvé, den otevřených dveří větrných elektráren. Celorepublikovou akci pořádalo Hnutí DUHA ve spolupráci s Heinrich Böll Stiftung a sdružením Calla u osmi nejmodernějších větrných elektráren a větrných parků. Na webových stránkách Hnutí DUHA mohli navíc zájemci soutěžit o výstup do gondoly větrné elektrárny.

Zájem veřejnosti zcela předčil očekávání organizátorů i provozovatelů větrných elektráren - na větrníky a jejich působení v krajině se přišlo podívat na tři a půl tisíce zájemců. Akce s plánovaným koncem v 16 hodin se tak na řadě míst protáhla až do večera, v Nové Vsi v Horách pak pro velký zájem pokračovali i v neděli.

Návštěvníci si na místě mohli vyslechnout jak obecné informace o větrné energetice, tak i zajímavosti a základní technické informace o větrné elektrárně. Kromě nahlédnutí do útrob větrníků umožnili někteří provozovatelé (s ohledem na omezenou kapacitu jen výhercům soutěže a případně i několika dalším zájemcům) výstup do gondoly větrné elektrárny. Kromě kapacitního omezení je pro absolvování tohoto výjimečného a velmi intenzivního zážitku nutná i fyzická a psychická zdatnost, ve většině případů se totiž do gondoly větrníku stoupá po desítky metrů dlouhém žebříku. Výjimkou jsou v Česku jen dvě elektrárny v Pavlově na jihlavsku (nejmohutnější větrné elektrárny v České republice), u nichž lze pro výstup do gondoly využít kromě stometrového žebříku i montážní zdviž. Patrně celorepublikový rekord padl v sobotu u větrné elektrárny v Gruně-Žipotíně na svitavsku, kde se do gondoly větrné elektrárny vyšplhal šedesátimetrovou věží i pětaosmdesátiletý muž.

O akci s předstihem informovaly některé větrné a environmentalistické webové stránky, od poloviny předcházejícího týdne pak i spousta deníků a rádií. Reportáž z větrné elektrárny v Pavlově se objevila i v sobotním hlavním zpravodajském pořadu na Nově, v Televizních novinách. Zprávy o průběhu akce se během víkendu a následujícího týdne objevovaly v celé řadě regionálních i celostátních rádií a denících.

Provozovatelé větrných elektráren se s organizátory akce shodli na jednoznačném úspěchu akce a vzhledem k zájmu veřejnosti se předběžně domluvili na uspořádání dalšího ročníku dne otevřených dveří větrných elektráren na přelomu jara a léta příštího roku.

Martin Mikeska, Hnutí DUHA

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je dva plus devět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.