Hau Kóla - Perutě

  • patří mezi oblíbené taneční ozdoby, při tanci mají význam i praktický
  • můžeme nalézt mnoho druhů i provedení
  • používají se při tradicionálních tancích starších žen

1. Peruť z křídla dravce

Seženeme si vyschlé křídlo káněte, supa, labutě, v nejlepším případě orla, dobře očistíme od zbytků tuku a odstraníme kloub s kostí. Jelikož nejsou pera dostatečně roztažená, pomůžeme jim k lepšímu vzhledu tím, že mezi mezi pera nad párou vsuneme klínky ( dřívka, kolíčky na prádlo ...) a celé necháme důkladně (!) proschnout. Až když je peruť dokonale proschlá, peří bude držet námi zvolený tvar (kdybychom klínky vyjmuli předčasně, peří by se vrátilo do původní polohy). Mezitím si připravíme z nevydělané kůže tvar rukojeti, do které potom celou peruť zašijeme. Rukojeť prošijeme v horní části i skrz jednotlivá pera, tím zabráníme posunu per – ztrátě tvaru. Nevydělanou kůži zašijeme do jelenice nebo vlněné látky, odstřižků deky apod.

2. Peruť z ocasu

-výroba velice podobná

3. Peruť z jednotlivých kusů per

Vyplatí se sehnat pera z orla nebo méně často používané labutě. Pera by měla být z jednoho křídla, aby dobře držela požadovaný tvar. Dále postup stejný jako u bodu 1

ZDOBENÍ

(viz tab. zdobení)
  1. obšitá hrana rukojeti
  2. quilový opasek na jelenici
  3. rozetka a vlasy nebo žíně
  4. korálková výšivka na dece
  5. pruhovaná deka
  6. na konci peříčka a chmýříčka

obr. 1

křídlo v původním tvaru křídlo v původním tvaru
Křídla v původním tvaru

půdorysný průřez křídlem půdorysný průřez křídlem
Půdorysný průřez křídlem - kolíčky jsou mezi silnými brky nejdelších per

rukojeť křídla rukojeť křídla
rukojeť křídla z nevydělané kůže (přeložit na půl)

obr. 2
2a 2b

způsob prošití křídla
Způsob prošití křídla a připevnění k rukojeti
půdorysný průřezPůdorysný průřez
Jednotlivá pera k sesazení peruti
jednotlivá pera k sesazení peruti
takto ne
Takto NE!

aa) bb) cc) dd) ee) ff)

 
Liga lesní moudrosti, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1; e-mail: ustredi(zavináč)woodcraft(tečka)cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net